Kaffeland och smak

I en enda kopp kaffe finns närmare 900 aromer, ungefär dubbelt så många som i vin. Kaffet utvecklar olika smak beroende på var i världen det växer, hur bördig jorden är, om kaffet får växa i skuggan eller solen och hur man tar hand om det efter det skördas. Med andra ord påverkas smaken av varje steg från att fröet sätts i jorden till du dricker det färdigbryggda kaffet i din kopp.
Våra vanligaste kaffeblandningar, som vi är vana att dricka det här i Skandinavien, består av 4–6 kaffesorter från senaste skörd där en stor del utgörs av kaffe från Brasilien. Kaffet har en mild, söt och lite nötaktig smak. Sedan blandar man mer aromatiska och syrliga bönor från Colombia, Centralamerika och Östafrika för att få en välbalanserad, fyllig och fruktig smak. Läs mer om de enskilda kaffeländerna nedan.

Colombia

Här växer bönorna i regnskog på hög höjd, gärna i skuggan av fruktträd. Långsam tillväxt gör att sockerarterna utvecklas. Vilket ger fyllighet, lång eftersmak och balanserad syra.

Kaffeplantage Brasilien

Kaffeplantage i Brasilien

Brasilien

I Brasilien odlas kaffet soligt på stora ytor på relativt låg höjd. Ett typiskt kaffe från Brasilien är runt i smaken med en nötaktig smak och med låg syra. Kaffet får torka i solen, vilket också skänker sötma.

Kaffe från Brasilien använder vi ofta som en bas i många kaffeblandningar och blandar sedan i kaffe från andra delar av världen för att ge den extra kryddning och smak.

Tanzania

Bönorna odlas soligt på hög höjd, i mineralrik jord på gamla vulkansluttningar vilket gör att kaffet får en frisk, blommig syrlighet som påminner om tropisk frukt.

Etiopien

Kaffets ursprungsland där kaffet växer på hög höjd i en bördigare jord. Etiopiska kaffebönor har en kryddig smak och en frisk syrlighet med intensiva citrustoner. Bland kaffekännare är etiopiskt kaffe därför känt för att ha en av kaffevärldens mest unika smaker.

Kenya

Kaffe från Kenya odlas oftast i solen utan skugga vilket gör att kaffet får en söt, bärig och intressant smak. I ett bra kenyakaffe hittar du en f risk syrlighet och intensiva toner av svarta vinbär.

Bryggtekniker

Testa gärna olika bryggtekniker och upptäck att kaffet kan smaka väldigt olika beroende på hur man brygger det.

Handbryggning Kalita