1. Hem
  2. »
  3. Om oss
  4. »
  5. Vår historia

Vår historia

Historien om Löfbergs börjar i Karlstad år 1906. Det är historien om ett familjeägt kafferosteri som utvecklas från att vara ett litet lokalt företag till att bli en internationell aktör. Ett företag där passionen för fika och gott kaffe alltid funnits, liksom engagemanget för hållbarhets- och rättvisefrågor.

Här är vår historia

1906 – Bröderna Löfberg grundar Löfbergs

Det börjar år 1906 när bröderna Anders, John och Josef Löfberg importerar och säljer kaffe i Karlstad med omnejd. Vår första adress är Södra Kyrkogatan 1 i Karlstad, ett stenkast från dagens huvudkontor.

1911 – Vi börjar rosta eget kaffe

Vi börjar rosta vårt eget kaffe år 1911 – ungefär samtidigt som ordet fika börjar användas i Sverige. En slump? Kanske, kanske inte. En sak är i alla fall säker, och det är att vi alltid har värnat om den svenska fikakulturen.

1920 -Löfbergs blir lila

På 1920-talet börjar vi sälja vårt kaffe i färgglada förpackningar. Löfbergs Lyxblandning, som säljs i ett lila paket, blir den mest populära och döps i folkmun till Löfbergs Lila. Det är därför den lila färgen är så speciell för oss.

1960 – Vår kaffeskrapa invigs

Löfbergs fortsätter att växa och för att kunna möta behovet från kaffeälskare runt om i Sverige inviger vi 1960 kaffeskrapan i Karlstad. Här rostar, provsmakar och packar vi fortfarande mycket av vårt kaffe.

1980 – Satsning på kaffe utanför hemmet

På 1980-talet gör vi en satsning speciellt riktad mot hotell, restauranger och caféer. Det lägger grunden för att Löfbergs blir och är marknadsledare inom Out of Home.

1990 – Löfbergs växer utanför Sverige

På 1990-talet tar vår internationalisering fart och vi börjar exportera kaffe och till nya marknader. Idag går hälften av vårt kaffe på export, och vi har kontor i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Lettland och England.

1995 – Först i Sverige med ekologiskt kaffe

1995 importerar Löfbergs den första containern ekologisk kaffe till Sverige. Idag är hela vårt sortiment hållbart certifierat, vilket bland annat bidragit till att vi en av världens största inköpare och rostare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe.

2001 – Vi är med och grundar ICP

2001 är vi med och grundar International Coffee Partner (ICP) där vi, tillsammans med andra familjeägda kaffeföretag, jobbar för att förbättra utvecklingsmöjligheterna och livsvillkoren för småskaliga kaffeodlare.

2012 – Löfbergs Lila blir Löfbergs igen

2012 återgår vi till vårt ursprungliga namn; Löfbergs. Men även om den lila färgen inte längre är en del av vårt namn ligger den oss fortfarande varmt om hjärtat. Den är till och med varumärkesskyddad i både Sverige och Estland.

2021 – Vårt nya och moderna rosteri invigs

Den 1 juli 2021 – på vår 115-årsdag – inviger vi vårt nya och moderna rosteri för hela bönor i Karlstad. Det är den största investeringen i företagets historia. En framtidssatsning som speglar vår ambition att fortsätta bjuda på ett kaffe som både smakar och gör gott i minst 100 år till.