1. Hem
 2. »
 3. Frågor och Svar

Frågor och svar

Kaffe väcker känslor och frågor, därför har vi samlat svaren på de vanligaste här.

Klicka på nedan kategorier för att hoppa till vald kategori.

Om Kaffe

Hur mycket koffein är det i en kopp kaffe?

Hur mycket koffein en kopp kaffe innehåller beror bland annat på doseringen och koppens volym. Man brukar uppge att en liten kopp kaffe på 135 ml innehåller ca. 80 mg koffein. Det kan dock vara svårt att ge ett exakt svar då koffeinhalten även varierar rent naturligt beroende på kaffebönan. Grovt räknat brukar man ange att arabicakaffe innehåller ca. 1% koffein medan robustakaffe innehåller ca. 2%. 

Hur ska man förvara kaffe? 

Kaffe är en känslig produkt och förvaras därav bäst om det får vara kvar i sin ursprungsförpackning. Kaffets aromer är lättflyktiga och de eteriska oljorna härsknar snabbt vid kontakt med syret i luften. I en väl försluten förpackning som förvaras mörkt och svalt, gärna i kylen, håller sig kaffet väl i ca. 10 dagar.  

Mindre kräsna personer kan säkert acceptera kaffet även efter en månads förvaring. Utsätts kaffet däremot för luft, ljus och värme förstörs aromerna på några timmar. 

Hur många koppar per paket?

Hur många koppar kaffe ett paket räcker till beror delvis på hur starkt du gillar ditt kaffe och hur stor kopp du dricker.

I regel kan man säga att 1 kaffemått/matsked per 1,5 dl vatten (6-8 g per 1,5 dl) bör ge en standardstyrka på kaffe. Så med ett 450 g paket kan du förvänta dig att få mellan 55 till 75 koppar kaffe (beroende på hur mycket du använder per kopp).

Vad är skillnaden mellan bryggkaffe och presskaffe 

Den avgörande skillnaden mellan bryggkaffe och presskaffe är malningsgraden. Bryggkaffe, eller filtermalet kaffe, är finare malet, medan presskaffe har en grövre malningsgrad.   

Våra bryggmalda kaffen är anpassade för beredning i kaffebryggare eller bryggning i aeropress och med bryggtratt och pappersfilter. Presskaffets grövre malningsgrad är däremot speciellt lämplig för perkulator, pressobryggare, aeropress eller pour over/droppkaffe bryggning med till exempel chemex.  

Presskaffe i presskannan är särskilt fördelaktig då en mindre mängd kaffe önskas, men det kan även användas i traditionell kaffebryggare.

Vad är skillnaden mellan bryggkaffe och kokkaffe? 

Den stora skillnaden mellan bryggkaffe och kokkaffe ligger främst i malningsgraden. Bryggkaffe, eller filtermalet kaffe, är finare malet medan kokkaffe har en grövre malningsgrad. 

De olika malningsgraderna är även anpassade för olika beredningar. Bryggmalningen är anpassad för beredning i kaffebryggare eller bryggning i aeropress och med bryggtratt och pappersfilter, medan den grova kokmalningen är anpassad för beredning i kaffepanna. 

Som regel är kokkaffe även något ljusare rostat än bryggkaffe. Eller så kan man vända på det och säga att mörkare rostningar i regel inte säljs med kokmalning.

Vad är presskaffe?

Presskaffe har en malningsgrad som är speciellt lämplig för användning och beredning i perkulator samt pressobryggare då en mindre mängd kaffe önskas. Malningen är grövre än bryggkaffe men betydligt finare än kokkaffe. Det är ett kaffe med fyllig arom som även passar för användning i traditionell kaffebryggare.

Hur tillverkas snabbkaffe/instant? 

Snabbkaffe är ett torkat extrakt som löses i vatten och tillverkas i en industriell process där bönorna blandas, rostas, mals och tillagas till en färdig kaffedryck som motsvarar vanlig bryggning. Därefter avlägsnar man vatteninnehållet genom torkning. Vanligast är frystorkning och spraytorkning (varmluft).

Löfbergs snabbkaffe är frystorkat. Det betyder att vätskan indunstas till ett koncentrat som vid –40 C fryser till ett tunt lager som bryts sönder i små bitar och därefter torkas under vakuum. Detta bidrar till att bevara kaffearomen, men är mer komplicerat och kostsamt än andra metoder.

Vad är det för skillnad på espresso och lungo?

Skillnaden på espresso och lungo avgörs av mängden vatten som används när kaffet tillreds. En lungo är egentligen en espresso fast med större mängd vatten. 

Både espresso och lungo görs i en espressomaskin där hett vatten under högt tryck pressas genom kaffepulvret under kort tid. En espresso är ca. 25-35 ml i stolek, medan en lungo är ca. 60-90 ml.

Innehåller espressokaffe lika mycket koffein som bryggkaffe? 

Då man doserar ungefär lika mycket kaffe till en enkel espresso som till en kopp bryggkaffe innehåller de i regel även lika mycket koffein. Koffein är lättlösligt vilket gör att man i båda fallen får i sig ungefär lika mycket koffein, men att koncentrationen är högre i espresson. 

Det finns även andra faktorer som kan påverka koffeinhalten i kaffet. Bland annat doseringen och vilken typ av kaffe man använder. Koffeinhalten varierar naturligt beroende på kaffebönan, men grovt räknat brukar man ange att arabicakaffe innehåller ca. 1% koffein och robusta innehåller ca. 2%.  

Räkneexempel för 100% Arabica. 

Dosering 8 g kaffe (koffeinhalt 1 %) ger 80 mg koffein per kopp. 

Bryggkaffe 
1,35 dl (135 g) 
Koffeinhalt: 80/135= 0,6 mg/g 

Espresso 
3,5 cl (35 g) 
Koffeinhalt: 80/35=2,3 mg/g 

Iskaffe och Cold Brew

Måste iskaffet förvaras i kylskåpet?

Nej. En oöppnad iskaffe måste inte förvars i kylskåp, men vi rekommenderar (för bästa smakupplevelse) att du dricker iskaffet kylt. Produkterna har en hållbarhet på 8 månader oöppnade och det gäller både i rumstemperatur och i kylskåp (de förvaras dock vid högst 25 grader). En öppnad burk iskaffe ska däremot förvaras i kylen och drickas upp inom en dag.

Innehåller Löfbergs iskaffe koffein?

Ja, våra iskaffe innehåller koffein. Det är ca 46 – 51 mg koffein per burk beroende på smak & recept. För att jämföra brukar man säga att en liten kopp kaffe på 135 ml innehåller ca 80 mg koffein.

Klicka på respektive produkt för att se exakta koffeinhalten:

Vad innehåller Löfbergs iskaffe?

Våra ICE är mjölk- eller havrebaserade te/kaffedrycker. Vi har utvecklat en rad olika smakprofiler med alltifrån en sötsalt himmelsk smakupplevelse hos vår Salted caramel till mer kaffedominans i vår Espresso + milk till en söt och kryddig Chai latte.  

Klicka på respektive produkt för att läsa mer och se innehåll: 

Vilka allergener innehåller Löfbergs iskaffe?

Flera av Löfbergs ICE produkter är baserade på mjölk och innehåller därmed laktos. Espresso + milk innehåller förtjockningsmedel guarnkärnmjöl som personer med jordnötsallergi kan reagera på.

För aktuell information se alltid ingrediensförteckning på produkt:

Vad är skillnaden mellan Cold brew och iskaffe?

Den avgörande skillnaden mellan Cold brew och iskaffe är beredningen och temperaturen på kaffet. Cold brew bryggs med kallt vatten under lång tid vilket ger en sötare och rundare kaffesmak, nästan helt utan beska. Iskaffe görs istället på varmbryggt kaffe som kyls ner. Detta leder till att de båda sorterna ger helt olika smakupplevseler.

Vad är Cold brew?

Cold brew, även kallat för kallbryggt kaffe, bryggs med kallt vatten under 16 timmar, vilket ger en sötare och rundare kaffesmak, nästan helt utan beska.  

Vill du testa att göra din egen Cold brew så hittar du receptet här! 

Innehåller Cold brew några onaturliga tillsatser?

Nej, det finns inga onaturliga tillsatser i Cold brew. Det är bara kaffe och vatten. 

Smakar Cold brew annorlunda än varmbryggt kaffe?

Ja! Cold brew kaffe smakar faktiskt lite annorlunda från varmbryggt kaffe. Att brygga kaffe på kallt vatten ger en sötare och rundare kaffesmak, nästan helt utan beska.

Kaffe och hälsa

Kan kaffe orsaka högt blodtryck? 

Kaffedrickande kan ge en lätt och temporär förhöjning av blodtrycket, men människor som dricker kaffe regelbundet har inte högre blodtryck än de som inte dricker kaffe. Med största sannolikhet är det koffeinet i kaffet som ger denna temporära blodtrycksförhöjning.

Har man ett högt blodtryck och känner sig orolig för att dricka kaffe kan koffeinfritt kaffe utgöra ett bra alternativ.

Är kaffe vätskedrivande?

Nej, kaffe är faktiskt inte vätskedrivande i sig men det kan göra att du blir kissnödig snabbare. Koffeinet i kaffet stimulerar nämligen njurarna att producera urin. Det betyder dock inte att du förlorar mer vätska. 

Är det nyttigt att dricka kaffe?

Ja, måttlig konsumtion av kaffe kan faktiskt ses som nyttigt och kan till och med ha en positiv effekt på vår hälsa!

Förutom att kaffe är uppiggande och ökar vår koncentrationsförmåga och vår förmåga att minnas, har forskning visat att den som dricker 3 – 4 koppar kaffe om dagen t.ex. har en minskad risk för att drabbas av skrumplever, åldersdiabetes och Parkinson´s sjukdom.

Är kaffe beroendeframkallande?

Kaffe är inte beroendeframkallande på samma sätt som t.ex. nikotin. Men det innehåller naturligt det milt stimulerande ämnet koffein som gör oss piggare. En del människor som är vana vid att dricka kaffe och plötsligt slutar kan drabbas av tillfällig huvudvärk. Det tar dock endast några dagar för kroppen att ställa om sig och det är aldrig något problem att ändra sin kaffekonsumtion. 

Vilket kaffe är mest skonsamt för magen?

En vanlig uppfattning är att ljusare rostningar av kaffe är det mest skonsamma för magen, men det stämmer faktiskt inte. I kaffe finns flera organiska syror som vid mörkare rostningar bryts ned. Ett ljusrostat kaffe, såsom mellanrostat kaffe och kokkaffe, är därmed oftast surare medan ett mörkrostat bryggkaffe kan vara något skonsammare för magen. 

Är det farligt att dricka kaffe när man är gravid?

Det korta svaret är nej, måttligt kaffedrickande är inte farligt när man är gravid. Det finns dock en viss bevisad risk för gravida kvinnor som dricker stora mängder kaffe. Studier har visat att höga kaffeintag under graviditeten kan leda till förhöjd risk för missfall, försenad fostertillväxt och andra graviditetsrelaterade problem. Det rekommenderas därför att gravida kvinnor begränsar sitt kaffeintag till 200 mg koffein per dag, vilket motsvarar cirka 2 – 3 normalstora koppar kaffe. 

Är det farligt att dricka kaffe när man ammar?

Nej, det är inte farligt att dricka kaffe när du ammar. Den lilla mängd koffein som förs över till barnet via bröstmjölken är så liten att den inte skadar barnet.    

Vilket näringsinnehåll har kaffe?

Eftersom det inte är det rostade kaffet man konsumerar utan ett extrakt (d.v.s. bryggt eller kokt) är det näringsinnehållet i drycken som är intressant.  

För 1 dl bryggkaffe ser siffrorna ut så här: 
Energi (kcal) 0,0 
Energi (kJ) 0,0 
Kolhydrater (g) 0,30 
Fett (g) 0,00 
Protein (g) 0,00 

1 dl drickfärdigt frystorkat kaffe (snabbkaffe) innehåller: 
Energi (kcal) 2,0 
Energi (kJ) 8,5 
Kolhydrater (g) 0,40 
Fett (g) 0,00 
Protein (g) 0,10 

Innehåller kaffe antioxidanter?

Ja kaffe innehåller antioxidanter. En studie i Schweiz* har visat att kaffe har en stark antioxidativ effekt – till och med fyra gånger mer effektiv än grönt te. 

Antioxidanter är en benämning på ämnen som motverkar de skadliga effekterna av så kallade fria radikaler. Fria radikaler bildas normalt i olika processer i kroppen, t.ex. vid sjukdom eller hårt arbete. 

*J. Agric. Food Chem, 49, 3438-3442, 2001. 

Tillagning

Hur doserar jag bryggkaffe? 

För att få riktigt gott kaffe i din kaffebryggare är doseringen avgörande För bästa resultat använd 1 kaffemått/matsked per 1,5 dl vatten (6-8 g per 1,5 dl). Idealisk bryggtemperatur är 92-96° C, då utvecklar kaffet sin fulla arom och styrka. Tänk även på att förvara kaffet torrt och svalt, gärna i kyl, i väl tillsluten originalförpackning för att på bästa sätt bevara kaffets aromer.

Öppnad förpackning bör förbrukas inom 10-14 dagar.

Hur brygger man gott kaffe? 

För att ditt bryggkaffe ska smaka riktigt gott är det viktigt att du vårdar din kaffebryggare. För bästa resultat bör du rengöra din bryggare och utrustning med jämna mellanrum. Därefter är det bara att följa dessa steg: 

 • Ta fram kaffet som förvarats skyddat från både luft och värme 
 • Sätt i ett rent filter (kan sköljas igenom innan bryggning)
 • Häll upp rätt nivå av kallt och rent vatten 
 • Fyll på med rätt mängd kaffe (6-8 g per 1,5 dl vatten)
 • Be en bön för att din bryggare är bra och håller en konstant vattentemperatur på 92-96 grader 

Hur ska man göra om man bara vill bereda en kopp kaffe?

Tyvärr är det svårt att tillreda endast en kopp kaffe (iallafall om man vill få riktigt gott kaffe).

Bryggtiden blir för kort för att kaffets fina aromer ska få en chans att komma fram. För det krävs en kontakttid mellan kaffe och vatten på 5-6 minuter, vilket inte kan uppnås i en kaffebryggare för endast en kopp då vattenmängden är för liten.  

Ett alternativ om man bara vill bereda en kopp är att använda sig av snabbkaffe eller presskaffe.   

Vad ska jag använda för malning till perkulator?

Till en perkulator är en lite grövre malningsgrad mest lämplig att använda. Löfbergs presskaffe har en malning som är speciellt anpassat för just användning och beredning i perkulator samt pressobryggare. Det är ett lite grövre malet kaffe med fyllig arom som även passar för användning i traditionell kaffebryggare. 

Kan man använda presskaffe i kaffebryggare? 

Presskaffe har en grövre malningsgrad än vanligt bryggkaffe och är speciellt anpassat för beredning i perkulator och pressobryggare. Men presskaffe funkar dock alldeles utmärkt att använda även i traditionell kaffebryggare.

Hur kokar man kaffe?

Kokkaffe, som man kan höra på namnet, lämpar sig allra bäst för att “kokas” i en kaffepanna. För att lyckas tillreda riktigt gott kokkaffe är det bara att följa dessa steg:  

 • Håll din kokare ren (för bästa smak är det viktigt att du vårdar din kaffeutrustning) 
 • Dosera de malda kaffebönorna direkt i en kaffepanna med kallt och rent vatten (ca .65 g kaffe/liter vatten) 
 • Låt kaffet sjuda utan att koka 
 • Vänta och låt kaffet stå och dra i ca. 5 minuter

Ps. Om kaffet får koka förstörs en del av de fina aromerna och kaffet får en beskare smak. Några droppar kallt vatten i pipen hjälper sumpen att sjunka. 

Hur gör jag en caffè latte?

Man gör en caffè latte genom att tillreda en dubbel espresso i ett högt glas och sedan fylla på med varm skummad mjölk. Man brukar utgå från principen 20% kaffe och 80% varm mjölk. En caffé latte servers i ett glas. 

Hur gör jag en iskaffe?

Det kalla kaffet blir alltmer populärt, men hur gör man egentligen ett gott iskaffe själv? Vi tycker det blir allra godast när man gör så här: 

 • Tillred en enkel espresso i ett högt glas
 • Rör ner 1 tsk ekologiskt rörsocker (när sockret smälter blir espresson krämig)
 • Häll i 1,5 dl iskall mjölk så att drycken blir gyllene
 • Servera gärna med isbitar gjorda på svart mörkrostat kaffe

Hållbarhet

Varför jobbar ni med hållbar utveckling?

Vi jobbar med hållbar utveckling för att det ligger i våra grundläggande värderingar att ta ansvar för vår omvärld. Vi har sedan grundandet av företaget 1906 haft ett genuint engagemang för samhället runtomkring oss. Då var det lokala samhället i fokus. Idag kan vi arbeta både lokalt och globalt med att ta ansvar för människor och miljö från böna till kopp. För oss är det självklart att kaffe både ska smaka och göra gott.

Kommer Löfbergs kaffe från ”schyssta” plantager?

Vi gör allt vi kan för att säkra upp att allt kaffe vi köper in och sedan säljer hanteras ”schysst” i alla led. Några exempel på detta är: 

 • Vi reser mycket och besöker kaffebönderna och deras familjer (i snitt 150 dagar/år). 
 • Vi handlar kaffet direkt ifrån odlarländerna, så nära källan som möjligt. Det gör att vi också bättre kan spåra kaffet bakåt. 
 • Vi arbetar för långa relationer med våra leverantörer för att kunna vara med och påverka utvecklingen. 
 • Vi har en uppförandekod som alla leverantörer av råkaffe och te skrivit på. 
 • Vi köper mycket certifierat kaffe, d.v.s. kaffe som är odlat enligt uppsatta kriterier för respektive certifiering/märkning. En oberoende part granskar att detta uppfylls. 
 • Vi är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade märkt kaffe. 

Hur transporteras kaffet från plantagerna ut till butikerna?

För oss har det alltid varit viktigt att ta ansvar för människor och miljö hela vägen från odling till slutkonsument. Men vägen från kaffeodlingarna till vårt rosteri i Karlstad är lång och det är därmed viktigt för oss att minimera vårt avtryck genom smarta transporter. Vi transporterar därav vårt kaffe med båt och tåg ända in i vårt rosteri och genom att packa smartare kan vi minska antalet transporter. För distribution ut till butik ställer vi höga miljökrav vid upphandling av frakter. Vi använder oss av verktyget QIII för att bistå, granska och bedöma transportköpare så att de i sin upphandling har kriterier som ger bättre arbetsmiljö, trafiksäkerhet och miljö vid tunga vägtransporter och persontransporter.

Var gör ni av avfallen och utsläppen från fabriken i Karlstad?

Vi sorterar allt vårt avfall! Den enda restprodukten vi har kallas för “flarn”, en hinna som lossnar från råkaffebönan när den rostas. Dessa tas sedan ut i form av pellets och går till förbränningen som biobränsle. Well pressas och går till materialåtervinningen liksom krymp- och sträckfilm av PE-plast. Även kontorspapper går till materialåtervinning. Brännbara sopor går till förbränning i Karlstads fina anläggning på Heden där energin tas tillvara och utnyttjas till fjärrvärme. För övrigt sorterar vi glas, metallskrot, lysrör, kompost, elektronikskrot med mera och sänder detta till återvinning. 

Vad innebär certifierat kaffe?

Certifierat kaffe innebär att det finns en produktmärkning på förpackningen såsom ekologiskt, Fairtade, Rainforest Alliance och UTZ.

För att kunna få märka sin produkt med en sådan miljömärkning så måste kaffet ha odlats på gårdar enligt uppsatta kriterier som gäller för den aktuella certifieringen/märkningen. Detta kontrolleras sen i alla led från odlare till producent. De olika certifieringarna som vi använder har lite olika fokus men syftar alla till att påverka människor och miljö på ett positivt sätt.

Vad står Rainforest Alliance för? 

Vad står fairtrade för?

Fairtrade arbetar även för att:

 • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor 
 • Premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet 
 • Barnarbete och diskriminering motverkas 
 • Demokratin och organisationsrätten främjas 
 • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas 

Hur mycket får bonden som odlat Fairtrade kaffe av priset man betalar i butik?

En bonde som har odlat Fairtrade kaffe brukar får tillbaka ungefär hälften av vad du som konsument betalar i butik. Det kan dock var mer eller mindre beroende på råvarupris, valutakurser och en rad andra faktorer. Men en bra sak med Fairtrade är att odlaren alltid är garanterad ett minimipris som täcker produktionskostnaden, oavsett hur lågt världsmarknadspriset är. Dessutom betalas en premie som används för att utveckla lokalsamhället, till exempel till nya skolor och sjukvård. 

Når extra pengarna jag betalar för Fairtrade fram till kaffebonden?

Allt certifierat kaffe har ett id-nummer som följer med kaffet hela vägen från kaffeodlaren/kooperativet fram till kafferosteriet. Det gör att man alltid kan spåra var kaffet kommer ifrån och i efterhand även kontrollera att pengarna når fram till kaffebonden. Man kan också se vad den extra premien som kooperativet fått har använts till. Det kan till exempel vara nya vägar, vaccination, utbildning eller teknisk utrustning. Vi ser också själva när vi är ute och reser och träffar kaffebönderna vilken utveckling som skett på plats.

Vad är International Coffee Partners? 

Vi tillsammans med andra familjeägda kaffeföretag startade år 2001 International Coffee Partners. Det är ett ickevinstdrivande bolag med syfte att finansiera och driva egna utvecklingsprojekt för att förbättra livsvillkoren för småskaliga kaffeodlare. Målet är att stärka konkurrenskraften hos kaffeodlarna genom att öka såväl produktiviteten som kvaliteten på kaffet och därmed förbättra levnadsstandarden på ett hållbart sätt. Den grundläggande metoden är hjälp till självhjälp och många insatser är kopplade till utbildning och praktisk träning. 

Vad är de största utmaningarna idag inom kaffevärlden?

Det finns stora utmaningar i kaffevärlden, inte minst klimatförändringar, den ekonomiska obalansen i kaffets värdekedja och att bevara intresset för kaffeodling hos kommande generationer.  

Klimatförändringarna leder till oförutsägbara väderförhållanden med allt från kraftigt regn, ihållande torka till mycket annat som påverkar både kvalité och skördar negativt. Detta gör det i sin tur svårare för kaffebönderna att tjäna pengar och påverkar kommande generationers intressen att fortsätta odla kaffe, vilket på sikt hotar tillgången på gott kaffe. 

Smakar ekologiskt kaffe annorlunda?

Nej egentligen inte. Det är inte att det är ekologiskt som avgör hur kaffet smakar utan vilka bönor man använt; vilken typ av kaffeböna, vilken kvalitet, när det skördades, hur har det rostats, hur det tillagas o.s.v.

Sen kan det såklart smaka godare för att man vet att det är odlat på ett bra sätt för miljön (och för människorna)!

Förpackning

Hur sopsorteras ICE-förpackningen? 

Kasta inte förpackningen i soporna!  

Våra ICE packas i CartoCan® – en kartonglösning gjord på förnybar råvara som återvinns som papper på närmaste återvinningsstation. Den lilla förslutningstejpen (locket) består av aluminium och sorteras som metall. 

Hur ska kaffeförpackningen sorteras? 

Kaffeförpackningen ska sorteras som följande: 

 • Pappret som pappersförpackning 
 • Påsen som plast 
 • Filter med kaffesump sorteras som matavfall och kan komposteras

Varför har ni papper runt kaffeförpackningen? 

Våra kaffeförpackningar för malet kaffe består av ett skyddande pappersomslag runt en tunn plastförpackning. Denna kombination innebär i sin tur att mängden plast minskar utan att smaker och aromer äventyras. 

Hur kan ni ha så lång hållbarhetstid på era kaffeförpackningar?

Hållbarheten i en obruten kaffeförpackning kan vara så lång tack vare att vi packar det utan syre, vilket hjälper att bevara kaffets aromer. Att förpackningsmaterialet har en hög barriär är också viktigt för att förhindra syre från att tränga in och aromerna från att tränga ut.

Vi garanterar att kaffet under hållbarhetstiden smakar och fungerar lika bra som nyrostat, så länge det förvaras i en tät förpackning. En bruten förpackning ska förvaras väl tillsluten, mörkt och svalt, gärna i kylen. På detta sätt kan kaffet smaka lika gott i ca. 14 dagar sedan förpackningen öppnats.

Varför finns det ingen ingrediensförteckning på förpackningarna?

Det finns inte någon ingrediensförteckning på våra förpackningar för att under beteckningen ”kaffe” får endast produkt säljas som uteslutande innehåller rostade kaffebönor. Det finns alltså ingen annan ingrediens än kaffe i våra förpackningar. Om man däremot blandar kaffebönorna med andra ingredienser måste detta tydligt framgå i en innehållsförteckning.

Övrigt

Vilket land dricker mest kaffe?

Det land som dricker absolut mest kaffe är Finland. Med deras genomsnittliga konsumtion på ca. 12 kilo om året per person ligger dem klart högst upp på listan. Därefter ligger Norge tvåa på listan med ca. 9,9 kilo nära följt av Island (9 kilo), Danmark (8,7 kilo), Nederländerna (8,4 kilo) och sedan Sverige (8,2 kilo). 

Ser man över hela världen toppar de nordiska länderna (plus Nederländerna) listan över vilka som dricker mest kaffe. Många tror dock att Sverige är det land som dricker mest kaffe men våra 8,2 kilo tar oss endast till en sjätteplats. 

Vilket kaffefilter ska jag välja? 

102 och 1×4 är beteckningar på olika filterstorlekar. Vilket kaffefilter man ska välja baseras på bryggtrattens vinkel och storlek.  

Filter med beteckningarna 1×2, 1×4 och 1×6 har samma vinkel men olika höjd – ca. 100, 125 respektive 150 mm. Filter med beteckningarna 101 och 102 har en mindre vinkel och höjder på ca. 95 respektive 115 mm. 

För att få ett bra bryggresultat är det viktigt att filtrets vinkel överensstämmer med bryggtrattens. Filtret ska vila mot bryggtrattens sidor för att möjliggöra att vattnet kan rinna genom kaffebädden och utmed sidorna i hela bryggtratten. Även höjden på filtret är avgörande för hur många koppar man önskar brygga. 

Vad är det för olja man ser på kaffeytan?

Oljan som man ser på kaffeytan kommer från, och är en naturlig del av, kaffebönorna och det är när man rostar kaffebönan som oljan tränger sig ut.  

Kaffebönan är kärnan i kaffeträdets bär och liksom alla frön är kaffebönan rik på energi (fetthalten för kaffeolja är ca. 17%). Vid beredning av kaffe stannar dock det mesta av oljan kvar i sumpen. Den lilla mängd olja man kan se som en hinna på ytan i koppen bidrar knappast med någon energi till kosten. Däremot kan utrustningen man använder bli fet och bör rengöras med varmt vatten och diskmedel för att inte ge dålig smak åt det nybryggda kaffet. 

Varför är bönorna oljiga?

I kaffebönan finns det fett och när man rostar bönorna tränger sig detta ut i form av olja. Kaffeoljan är alltså en naturlig del av kaffebönan och de eteriska oljorna bär mycket av smakämnena i kaffet. Oljehalten varierar för olika bönor och en hög oljehalt tyder på att kaffet är av hög kvalitet. 

Tyvärr är det inte mycket vi kan göra för att förhindra oljan från att tränga ut ur kaffebönan vid rostning. Ju mörkare rostning desto mer olja tränger också ut ur bönan. Tyvärr ställer kaffebönorna ibland till problem vid malning och det är därför viktigt att rengöra sin kvarn med jämna mellanrum.    

Hur mycket koffein är det i te?

Koffein finns i de flesta tesorter, men hur mycket koffein det är i te varierar beroende på mängden te och vilken typ av te det är. I regel innehåller en kopp te mellan 15 och 22 mg koffein per dl, medan kaffe innehåller ungefär 45 mg koffein per dl.  

Mest koffein finns det i svart te, sedan kommer grönt te och absolut minst koffein finns i vitt te.

När grundades Löfbergs? 

Löfbergs grundades år 1906 och vår kaffepassion har funnits med sedan dess. Det hela började när bröderna Anders, John och Josef Löfberg sålde Löfbergs kaffe över disk i närområdet. I över hundra år har vår alltså passion för kaffe som både smakar och gör gott väglett oss och idag serveras Löfbergs över hela världen. 

Vem äger Löfbergs? 

Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag som grundades 1906 av bröderna Anders, John och Josef Löfberg. Idag, över hundra år senare, ägs företaget fortfarande av familjen Löfberg, nu i tredje och fjärde generationen.

Varför kan jag inte hitta Bold Espresso?

Vår instant Bold Espresso har tyvärr utgått ur vårt sortiment. Vi kan rekomendera dig som gillar vår instant att prova Fair Fresh eller Decaf!