1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Kaffekunskap
  6. »
  7. Kaffeland och smak

Kaffeland och smak

Visste du att en enda kopp kaffe kräver hela 64 kaffebönor? Denna siffra är bara en av många faktorer som påverkar kaffets fantastiska smaker. Allt från kaffesorten till var i världen kaffet kommer ifrån spelar avgörande roller i att skapa kaffets unika smakprofiler.

Kaffe växer bäst i tropiska klimat runt ekvatorn där det både är jämn temperatur och nederbörd. Man odlar alltså inte kaffe kommersiellt i Europa då klimatet inte lämpar sig och då kaffeplantan är mycket frostkänslig.

Kaffeland

Beroende på vart i världen kaffet odlar påverkas kaffets unika smakegenskaper – det kan handla om allt från hur bördig jorden är, väder, klimat, om kaffet får växa i skugga eller sol och hur man tar hand om det efter det skördas.

Det bästa resultatet får man oftast genom att blanda kaffe med olika egenskaper och från olika kaffeländer. Det brasilianska kaffet har en mild, söt och lite nötaktig smak och fungerar bra som en bas i kaffeblandningen. Därefter kompletterar man blandningen med mer aromatiska och syrliga kaffesorter från främst Colombia, Centralamerika och Östafrika för att få en välbalanserad, fyllig och fruktig smak. Här nedan får du möjlighet att läsa mer om de enskilda kaffeländerna.

Brasilien

I Brasilien odlar man kaffet soligt på stora ytor på relativt låg höjd. Ett typiskt kaffe från Brasilien är runt i smaken med en nötaktig smak och med låg syra. Kaffet får torka i solen, vilket i sin tur skänker sötma.

Kaffe från Brasilien använder vi ofta som en bas i många kaffeblandningar och blandar sedan i kaffe från andra delar av världen för att ge den extra kryddning och smak.

Colombia

Här växer bönorna i regnskog på hög höjd, gärna i skuggan av fruktträd. Den långsamma tillväxten gör att sockerarterna utvecklas. Vilket ger fyllighet, lång eftersmak och balanserad syra.

Etiopien

Etiopien är kaffets ursprungsland. Här växer kaffet på hög höjd i bördig jord. Etiopiska kaffebönor har en kryddig smak och en frisk syrlighet med intensiva citrustoner. Bland kaffekännare är etiopiskt kaffe därför känt för att ha en av kaffevärldens mest unika smaker.

Kenya

Kaffe från Kenya odlar man oftast i solen utan skugga vilket gör att kaffet får en söt, bärig och intressant smak. I ett bra kenyakaffe hittar du en frisk syrlighet och intensiva toner av svarta vinbär.

Tanzania

Bönorna från Tanzania odlar man soligt på hög höjd, i mineralrik jord på gamla vulkansluttningar vilket gör att kaffet får en frisk, blommig syrlighet som påminner om tropisk frukt.

De olika kaffesorterna

Det finns två huvudtyper av kaffe som man odlar kommersiellt: arabicakaffe och robustakaffe. De två sorterna skiljer sig aningen åt och av dessa räknas ofta arabicakaffe som den absolut förnämsta kaffesorten. Och det är arabicakaffet som i sin tur utgör det mesta av av världsproduktionen – ungefär 60 procent medan robustakaffet utgör 40 procent.

Arabicakaffe

Arabicakaffet är den ursprungliga arten från Etiopien men idag odlar man arabicabönorna i många länder och de utgör cirka 60 procent av allt kaffe som odlas. Smakprofilen är i sin tur mjuk och aromatisk vilket gör den till den mest populära i vår del av av världen och betingar oftast ett högt pris. Kaffet är dock mycket krävande att odla eftersom den växer högt upp på bergssluttningarna och är en relativt känslig art.

Andra typer av kaffe

En annan, lite mer tålig, sort är robustakaffe. Den klarar av att odlas på lägre höjd och har en annan och lite mer rund form. Robustabönan är fyllig men har mindre komplex och mer bitter karaktär. Robustabönorna brukar man även rosta hårdare.

Det finns även en mer eller mindre vilt växande kaffeart, libericabönan, som idag inte har någon kommersiell betydelse. Dessa förekommer dock främst i västra Afrika.