1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Kaffekunskap
  6. »
  7. Att mala kaffebönor

Att mala kaffebönor

Att kaffe är något helt speciellt det är vi många som är överens om. Men visste du att du kan få ut ännu mer av kaffestunden genom att mala dina kaffebönor? Aromen, smaken, upplevelsen – ja allt blir förstärkt genom att mala kaffebönorna.

Fördelarna med att mala kaffebönor är många. Här är vår guide för att få ut det bästa och mesta av malningen.

Mal kaffet precis innan tillagning för att få ut det mesta av kaffet.
Genom att mala kaffet precis innan tillagning kommer du få det färskaste kaffet, med den maximala smaken och aromen.

Hitta vilken malningsgrad som passar dig bäst.
Kaffeblandningar smakar olika beroende på hur du maler den. En finare malning ger en fylligare, mustigare men också strävare kopp kaffe. En grövre malning gör istället kaffet lättare och friskare. Genom att mala kaffebönorna kan du testa dig fram och hitta vilken malningsgrad som du tycker bäst om och för att få ditt kaffe precis som du vill ha det.

Oavsett om du köper färdigmalet kaffe eller maler kaffet hemma har kvarnen en mycket stor betydelse.
Bra malskivor är viktigt för att kaffekornen ska malas till en så jämn storlek som möjligt, vilket i sin tur påverkar smaken efter bryggningen. Slitna eller dåliga kvarnar kan nämligen värma eller bränna kaffet. Om du har en espressomaskin behöver du en speciell espressokvarn som maler kaffet riktigt fint.

Tips! 
Glöm inte att rengöra kvarnen då och då så att kaffet fortsätter att smaka gott. Det finns speciella rengöringstabletter som du häller i kvarnen. Bönbehållaren diskar du med milt diskmedel och torkar sedan med en ren och torr trasa.