1. Home
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Coffee Knowledge
  6. »
  7. Hon lär flest dricka kaffe!

Hon lär flest dricka kaffe!

Män dricker mer kaffe än kvinnor, men det mammorna som är den vanligaste inspirationskällan till att börja dricka kaffe. Det visar en kartläggning av svenskarnas kaffevanor som Kantar Sifo gjort på uppdrag av kafferosteriet Löfbergs. I undersökningen svarar en av fyra (24 procent) att det var mamma som lärde dom att dricka kaffe.

I undersökningen ställdes frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” och 24 procent svarar mamma vilket placerar mammorna i topp. Papporna kniper andraplatsen med 16 procent, och på delad tredjeplats hittar vi alternativen kompis/vän respektive kollega som 14 procent svarar.

– Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, det kan vi alltså tacka mammorna extra mycket för eftersom det är dom som i hög utsträckning för kaffedrickandet vidare till nästa generation. Lite oväntat med tanke på att män generellt sett dricker mer kaffe, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Topp 5: ”Vem lärde dig dricka kaffe?”
1. Mamma (24 procent)
2. Pappa (16 procent)
3. Kompis/vän (14 procent)
3. Kollega (14 procent)
5. Annan släkting (7 procent)

Flest storkonsumenter i Västernorrland
Att svenskar älskar sitt kaffe råder det ingen tvekan om. Undersökningen, som omfattar 3 802 personer i åldrarna 18-79 år, visar att fyra av fem svenskar dricker kaffe regelbundet. Drygt hälften (54 %) av alla svenskar dricker 1-3 koppar kaffe om dagen, och en av fyra (24 %) dricker fler än fyra koppar. Mest kaffe dricker man i Västernorrland där 33 procent konsumerar fyra koppar eller fler varje dag.

– Kaffeguldet går till Västernorrland, men norrbottningarna är hack i häl. Norrbotten kan samtidigt glädja sig åt förstaplatsen när det gäller hardcore konsumenter. Här dricker hela 8 procent 7 koppar eller fler, i riket som helhet är siffran 2 procent, säger Anders Thorén.

Topp 5: Storkonsumenter (fyra koppar eller fler om dagen)
1. Västernorrland (33 procent)
2. Norrbotten (30 procent)
3. Västmanland (28 procent)
4. Örebro (27 procent)
4. Dalarna (27 procent)