1. Hem
  2. »
  3. Hållbarhet
  4. »
  5. Certifieringar

Certifieringar

Certifieringar är ett av flera viktiga verktyg i vårt hållbarhetsarbete. Vi är en av världens största inköpare och rostare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe, och köper också stora mängder Rainforest Alliance-certiferat kaffe.

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning med fokus på mänskliga rättigheter. Odlaren garanteras ett minimipris och kooperativet får en extra premie. Det skapar förutsättningar för bättre arbets- och livsvillkor.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance är en oberoende märkning med fokus på bevarandet av biologisk mångfald, mer hållbara odlingsmetoder samt odlarnas försörjningsmöjligheter och villkor.

Rainforest Alliance har gått samman med organisationen UTZ certified, och tagit fram den nya The Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard som började gälla 1 juli 2021. Den nya certifierings programmet fokuserar på ökad transparens och har striktare kontroller, bland annat används satellitinformation för att kontrollera avskogning.

Läs mer på ra.org

Ekologiskt

EU:s logotyp för ekologisk produktion är obligatorisk på alla färdigförpackade ekologiska livsmedel. För importerade livsmedel är det frivilligt att använda märkningen. Används bara på livsmedel som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.