Bryggmetoder

Det finns många olika bryggmetoder att utforska. Låt oss bjuda på våra favoriter och förhoppningsvis ska du känna dig inspirerad att testa något nytt!

Bryggkaffe

Bryggkaffe är allt smidigt och bra, speciellt när man ska brygga kaffe till många. Det många gör fel när de brygger är att över- eller underdosera för att få ett svagare eller starkare kaffe. Vi rekommenderar aldrig att under eller överdosera. Välj istället ett ljusare eller mörkare rostningsgrad på kaffet.

Så här brygger du gott kaffe

Dosera ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp, 6-8 g kaffe per 1,5 dl vatten. Helst ska vattnet vara mellan 92- 96°C.

Presskaffe

Presskannan är särskilt lämplig när du vill göra en mindre mängd kaffe. Viktigt att tänka på när du väljer kaffet är att det ska ha grövre malningsgrad än vanligt bryggkaffe.

Så här brygger du gott presskaffe

För att dra ur de fina aromerna ur de malda kaffet krävs att kaffet får dra cirka 4 minuteren och en vattentemperatur på 92-96 grader.

Pour over

Vi kan varmt rekommendera handbryggning för dig som vill experimentera med nya bryggmetoder. Ofta används en speciell filtertratt för att vattnet inte ska rinna för fort igenom det.

Viktigt att tänka på när du gör pour over

Dosera bryggmalet kaffe, 60-70g/liter vatten. Proffsen häller först lite hett vatten genom filtret för att dra ut  papperssmak och värma upp godset. Värm vatten till 93°C och blöt nu kaffet, bara så mycket att det täcker alla kaffekornen. Vänta 30 sekunder och häll vattnet försiktigt och jämt över kaffet.

Hela bryggningen bör ta ungefär 2,5 minuter, du kan justera bryggtiden genom att mala kaffet grövre eller finare.

Kokkaffe

Det är något speciellt med att koka kaffet, inte minst om man befinner sig ute i naturen och kokar kaffet över öppen eld.

Så här kokar du riktigt gott kaffe

Dosera de grovt kokmalda kaffebönorna direkt i en kaffepanna med kallt vatten. Dosera cirka 65g kaffe/liter vatten. Och för allra bästa smak, glöm inte att göra ren din kokare. Kaffet ska sedan endast sjuda upp utan att koka och därefter stå och dra i ca 5 minuter. Om kaffet får koka förstörs en del av de fina aromerna och kaffet blir beskare i smaken. Några droppar kallt vatten i pipen hjälper sumpen att sjunka.

Espresso

Kraftig och fyllig espresso görs bäst på finmalda bönor och tillreds bäst i en espressomaskin.

Så här brygger du en god espresso

Väg upp rätt mängd espressomalet kaffe. Rinntiden ska vara 25 till 30 sekunder. Skummet på ytan, eller creman som det också kallas, ska vara gyllenbrunt och täcka hela ytan på espressokoppen.

Cold Brew

Cold Brew bryggs precis som det låter på namnet, under kallt vatten. Det ger en sötare och rundare kaffesmak. Vill du testa att göra din egen Cold Brew så hittar du receptet här. Men du kan även beställa Cold Brew i Löfbergs shop, klicka här!