1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Kaffekunskap
  6. »
  7. Koffein i kaffe: Allt du behöver veta

Koffein i kaffe: Allt du behöver veta

Kaffe är en av världens mest populära drycker, och en av anledningarna till det är koffeinet. Men hur mycket koffein finns egentligen i kaffe? Och vad är effekterna av koffein på hälsan? I den här artikeln får du svar på alla dina frågor om koffein i kaffe.

Lär dig allt du behöver veta om kaffe och koffein

Hur mycket koffein finns det i kaffe?

Hur mycket koffein en kopp kaffe innehåller beror bland annat på doseringen och koppens volym. Man brukar uppge att en liten kopp kaffe på 135 ml innehåller ca. 80 mg koffein. Det kan dock vara svårt att ge ett exakt svar då koffeinhalten även varierar rent naturligt beroende på kaffebönan. Grovt räknat brukar man ange att arabicakaffe innehåller ca. 1% koffein medan robustakaffe innehåller ca. 2%.

Koffeins effekter på hälsan

Koffein kan ha både positiva och negativa effekter för hälsan. Koffein är en stimulant som påverkar centrala nervsystemet. Det kan öka vakenhet, fokus och energinivåer. Men för mycket koffein kan leda till obehagliga symtom som hjärtklappning, ångest, yrsel, sömnbesvär, magbesvär eller diarré. Olika personer är olika känsliga för koffein. Vissa kan dricka hur många koppar kaffe som helst om dagen, medan andra undviker koffein

När är det farligt med koffein?

Enligt Livsmedelsverkets bör gravida kvinnor begränsa sitt koffeinintag till max 200 mg koffein, vilket motsvarar två till tre koppar kaffe.