1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Kaffekunskap
  6. »
  7. Baristans bästa bryggtips

Baristans bästa bryggtips

Om det är någon som vet hur man brygger riktigt gott kaffe så är det vår barista Julia. Julia har lång erfarenhet inom kaffets värld och utbildar idag våra kunder inom hotell, café och restaurang till baristor.

1. Vårda din kaffebryggare

För att kaffet ska smaka riktigt gott är det viktigt att din bryggare mår bra. Håll den ren och avkalka med jämna mellanrum. Om du har möjlighet, kontrollera gärna temperaturen. Kaffe ska bryggas i hög temperatur för att alla smakämnen och aromer ska frigöras. Helst ska vattnet vara mellan 92 och 96 grader. Om du har en bryggare med för låg temperatur är det bättre att koka upp vattnet och hälla över kaffet genom en filtertratt

2. Våga prova något nytt

Många av oss är vanemänniskor och dricker oftast samma goda kaffe. Men då och då kan det vara roligt att våga prova något nytt. Brukar du köpa mellanrostat kaffe, prova mörkrostat. Brukar du köpa bryggkaffe, prova att köpa hela kaffebönor och mal dem själv. Investera i en kvarn med malskivor så kan vi garantera att du kommer få fram fantastiska aromerna och hela köket kommer dofta ljuvligt när du mal dina kaffebönor!

3. Använd rätt kaffefilter och fukta det

Använd vita kaffefilter för att undvika bismak. Ett hett tips är också att blöta kaffefiltret innan bryggning för att få bort oönskad papperssmak.

4. Dosera rätt

Det är otroligt viktigt att dosera kaffet rätt. Använd ett kaffemått eller rågad matsked per kopp, 6-8 g per 1,5 dl vatten. Vill du ha ett starkare kaffe så välj hellre en mörkare rostningsgrad istället för att ta ett extra kaffemått.

5. Förvara kaffet rätt

Dina kaffebönor har plockats för hand, för att sedan fraktas långt och länge. Så behandla kaffet med kärlek och respekt, det förtjänar det. För att aromerna ska bevaras på bästa sätt så ska kaffet förvaras mörkt och svalt i väl tillsluten originalförpackning, gärna i en tätslutande burk.