Kaffeutbildningar

Att utvecklas och hålla koll på trenderna är idag viktigare än någonsin. Löfbergs erbjuder kurser i olika nivåer inom kaffehantverket till våra kunder inom café- och restaurangbranschen.

Vi kan utbilda dig från kaffeamatör till tävlande barista och delar gärna med oss av vår kunskap
och passion för kaffe.

Under utbildningarna får du möjlighet att lära dig mer om vad som krävs för en riktigt god kopp kaffe. Utbildningarna är både praktiska och teoretiska.

BARISTA INTRO

Introduktionsutbildning som ger dig grundkunskap i kaffehantverket och lär dig hur espressomaskin, kvarn och bryggutrustning fungerar.

• Inställning av maskiner, kvarnar och bryggutrustning
• Daglig skötsel av maskinerna
• Kaffemenyn och dess innehåll
• Mjölkskumning

Utbildningen leds av din kundansvarige som är certifierad och utbildad inom Specialty Coffee Associations Coffee Skills Program.

Kurslängd: 2 tim
Pris: 1 500 kr/tillfälle
Antal deltagare: 4-10 personer

 

BÖNA TILL KOPP

En teoretisk utbildning för dig som vill ha grundläggande kunskaper om kaffe och är
nyfiken på alla moment från odling till den färdiga koppen.
Här lär du dig om råvaran, kaffets historia, kaffeekonomi och hur du gör för att brygga så gott kaffe som möjligt. Vi går även igenom de vanligaste produktmärkningarna/certifieringarna
för kaffe.

• Kunskapsresa om kaffets värld och dess historia
• Råvarukunskap
• Provsmakning
• Kvalitetssäkring
• Kaffeekonomi

Utbildningen leds av din kundansvarige som är certifierad och utbildad inom Specialty Coffee Associations Coffee Skills Program.

Kurslängd: 1,5 timme

Pris: 850 kr/person
Antal deltagare: 4-20 personer

 

BARISTA BASIC

En praktisk utbildning för dig som vill lära dig baristahantverket från grunden. Här får du lära dig hur din kvarn, kaffebryggare och espressomaskin fungerar samt grunderna i kaffebryggning,mjölkskumning och baristahantverket.

• Råvarukunskap kaffe och mjölk• Maskinkunskap, espressokvarn och espressomaskin, bryggutrustning• Hur du känner igen en korrekt espresso, latte och cappuccino

• Espressokunskap (malning, dosering, tampning, extraktion)• Mjölkskumning och hällteknik• Rengöring och inställning av maskin och kvarn• Kaffemeny och dess innehåll – praktiska övningar

Kurslängd: 3 timPris: 1250 kr/personAntal deltagare: 4-8 personer

 

LATTE ART

Utbildningen riktar sig till dig som vill utveckla baristahantverket och lära dig mer om latte art. Du bör ha Barista Basic eller likvärdig utbildning som förkunskap.

•Espressokunskap (malning, dosering, tampning, extraktion)
• Mjölkkunskap

• Grundmönster
• Mjölkkunskap
• Merförsäljning och kaffeekonomi

• Trender och drycker på kaffemenyn

Kurslängd: 3 tim
Pris: 1450 kr/person
Antal deltagare: 4-6 personer

 

BREWING BASIC

För dig som vill lära dig mer om bryggmetoder och hur man brygger ett riktigt gott kaffe.
I denna praktiska utbildning får du lära dig om filterkaffe, kvarninställning, dosering, bryggtid, temperatur och vattenkvalitet. Vi provar olika bryggmetoder och på vilket sätt de påverkar smaken. Du får också provsmaka kaffe från olika länder och göra en egen kaffeblandning.

Kurslängd: 3 timmar

Pris: 1250 kr/person
Antal deltagare: 4-6 personer

 

BARISTA ARTISAN

För dig som söker spetskunskap i espressohantverket och vill utöka din kunskap om kaffe
och smak. Kanske håller du egna utbildningar eller funderar på att börja tävla?
Här lär du dig ingående om råvara, rostning, smakbeskrivning, logistik, domarprotokoll och tävlingsregler.

Du bör ha gått utbildningen Latte art eller ha likvärdig kunskap/utbildning.

• Espressotillverkning – teknik och strategi
• Rostning och maskinkunskap – praktisk övning. Vi rostar olika sorters specialkaffe och gör egna blandningar
• Smakbeskrivning, hur gör man?

• Latte art – vilken teknik lämpar sig bäst i tävlingssammanhang
• Signaturdrink – vilka smaker gifter sig väl med kaffe
• Egen träning och tävling
• Genomgång av domarprotokoll och tävlingsregler

Utbildningen leds av Löfbergs specialkaffeexpert som är SCA-auktoriserad utbildare och erfaren baristadomare.

Kurslängd: 8 tim
Pris: 4000 kr/person
Antal deltagare: 3-6 personer

 

KAFFE I DRIFTEN

Utbildningen vänder sig till dig som jobbar i driften på café och restaurang och ger dig detta:

• Hur du enkelt kan jobba med brett och levande utbud
• Bli en smartare barista – rätt logistik kring kaffemaskinerna
• Koppspråket
• Daglig skötsel och underhåll av maskiner

• Praktiska övningar med feed-back

Kurslängd: 4 tim
Pris: 2000 kr/person + lärarens reskostnad
Antal deltagare: 2-6 personer

 

VENDING

För dig som jobbar med kaffe på jobbet/vending.
Här får du lära dig mer om vendingmaskinens alla möjligheter och parametrar för att få fram bästa möjliga smak på en kopp automatkaffe.
Rostningsgrad, malningsgrad, dosering, rinntid, kontakttid, extraktion, turbulens och rengöring. Du får veta vilka inställningar som påverkar vad, kostnadskontroll och hur man åtgärdar vanliga felinställningar.

Kurslängd: 3 timmar

Pris: 1250 kr/person
Antal deltagare: 4-8 personer

 

SENSORIK

För dig som vill bli bättre på doft och smak och få hjälp att prata smak och skriva smakbeskrivningar. En lustfylld smakresa bland syrlighet, sötma och bitterhet.
Vad är munkänsla och hur känner man egentligen igen syrlighet
eller fruktighet i kaffe?

Kurslängd: 1,5 timme

Pris: 800 kr/person
Antal deltagare: 4-10 personer

 

KOPPNING

Doft, smak och smakbeskrivning. För dig som vill provsmaka kaffe som proffsen och lära dig mer om kaffe från olika länder med olika smakkaraktärer.
Vi provar kaffe med sked och övar på att beskriva olika smaker. Du får smaka
kaffe från olika kontinenter och du får också göra en egen kaffeblandning.

Kurslängd: 1,5 timme

Pris: 800 kr/person
Antal deltagare: 4-10 personer

 

KAFFETRENDER

För dig som är nyfiken på de senaste trenderna i kaffevärlden. Trenderna kan handla om allt från ursprung, processmetod och smakkaraktär till nyheter inom kaffemeny och serveringssätt.

Kurslängd: 1 timme

Pris: 2000kr/grupp
Antal deltagare: 4-20 personer

 

ROSTNING

En utbildning för dig som är nyfiken på hur det går till när man rostar kaffe och på vilket sätt
olika rostprofiler påverkar smaken på kaffet.
Råvara, värmetillförsel, tid och temperatur. Vad händer med kaffebönan under rostningen och hur kan man få kaffet att smaka annorlunda med en annan rostprofil.

Kurslängd: 1 timme

Pris: 2000kr/grupp
Antal deltagare: 4-6 personer

 

EN LÖNSAM KAFFEAFFÄR

För dig som vill lära dig mer om hur kaffet påverkar din lönsamhet och få tips och råd för
att sälja mer och godare kaffe. Hur innovation, motivation och inspiration kan utveckla din
försäljning. Här får du konkreta tips och råd på hur du utformar kaffemeny och serveringsmetoder för att sälja mer och ge kunderna en ännu bättre kaffeupplevelse. Vi hjälper dig också att räkna ut vilken effekt en ökad kaffeförsäljning får på din
egen lönsamhet.

Kurslängd: 1 timme

Pris: 450kr/person
Antal deltagare: 4-20 personer

 

HÅLLBAR UTVECKLING

För dig som vill lära dig mer om hållbar utveckling och vad vi i kaffebranschen kan göra
för att bidra till en bättre framtid. När man pratar om hållbarhet brukar man dela in begreppet
i social- miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Vi reder ut begreppen, går igenom vad de vanligaste produktmärkningarna/certifieringarna betyder och ger dig tips och råd på
hur du kan göra skillnad.

Kurslängd: 1 timme

Pris: 450kr/person
Antal deltagare: 4-20 personer