Artikeln har lagts till i varukorgen

Kaffe crème brûlée med rabarber-is och bär

En riktigt god crème brûlée är en utmärkt avslutning på en middag. Här är den smaksatt med kaffe och till den serveras en rabarber-is med rabarber, citroner, stjärnanis och lite kanel. Kombinationen där den söta crème brûléen matchas med den syrliga rabarber-isen blir perfekt!

Receptet är framtaget av Svenska Kocklandslaget.
Mängd: 10 port

Ingredienser

Kaffe crème brûlée
2 nävar hela kaffebönor
2 dl mjölk
7 dl grädde
1,5 dl socker
1 vaniljstång
16 st äggulor

Råsocker till karamell

Rabarberis
6 stänger rabarber, normalstora
1 l vatten
2 citroner
5 dl socker
2 st stjärnanisar
liten bit kanelstång

Garnering
Jordgubbar
Röda vinbär
Harsyra, citronmellis eller mynta.
Så här gör du:

Kaffe crème brûlée
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg i en kastrull tillsammans med kaffebönor, mjölk, grädde och socker. Ge det hela ett uppkok och stäng sedan av plattan. Låt det stå och svalna med locket på. När det är rumsvarmt blandas det med äggulan. Låt stå i kylen, helst en dag, några timmar fungerar bra. Sila av kaffet och vaniljen så att du får en slät smet. Sätt på ugnen på 150 grader.  Häll upp i formar och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt kallna i kyl.

Rabarberis
Börja med att skala rabarbern. Hacka sedan ner den väldigt smått. Koka en nerhackad rabarber, skal , socker, vatten och kryddor i ca 5 minuter. Dra av från värmen och låt det stå och dra i några timmar. Sila allting och mixa sedan vätskan med övrig nerhackad rabarber. Smaka av med citronjuicen och sila igen. Häll upp i lämplig bunke och frys

Vid servering häll lite råsocker på brûléepuddingen och skaka så att det kommer överallt, häll bort överflödigt. Bränn försiktigt med en gasbrännare tills det att den är gyllene. Lägg bären och bladen i en hög på bruleen och avsluta med isen, vilken är lättast att skrapa med en vanlig gaffel och lägga över desserten.