Vår historia

Historien om Löfbergs är historien om ett familjeföretag som utvecklas från ett litet lokalt företag till att bli en internationell aktör. Ett företag vars kaffe till en början säljs i Värmland med omnejd, men som idag serveras över hela världen. Det är historien om ett företag där passionen för fikakulturen och gott kaffe har funnits med sedan starten, liksom engagemanget för hållbarhet och rättvisefrågor. 

 

Några nedslag genom åren:

 

1906

Löfbergs grundas 1906 av bröderna Anders, John och Josef Löfberg. Vår första adress är Södra Kyrkogatan 1 i Karlstad, ett stenkast från dagens huvudkontor.

1911

1911 börjar vi rosta eget kaffe – ungefär samtidigt som ordet fika börjar användas i Sverige. En slump? Kanske, kanske inte. Vi har hursomhelst alltid värnat den svenska fikakulturen.

Historisk reklam kvinna-med kaffepaket

1920

På 1920-talet säljs vårt kaffe i förpackningar med olika färger. Löfbergs Lyxblandning är det mest populära och får namnet Löfbergs Lila i folkmun. Det är därför den lila färgen är så speciell för oss, och idag är den faktiskt varumärkesskyddad både i Sverige och Estland.

1960

Löfbergs fortsätter att växa och 1960 inviger vi kaffeskrapan i Karlstad för att möta behovet från kaffeälskare i hela Sverige. Här rostar och packar vi fortfarande mycket av vårt kaffe.

1980

1980 gör vi en satsning speciellt riktad mot hotell, restauranger och caféer, ett arbete som lägger grunden för att Löfbergs idag är marknadsledare inom Out of Home.

1990

På 1990-talet tar vår internationalisering ordentlig fart. Vi börjar exportera kaffe och etablerar dotterbolag på nya marknader. Idag går hälften av allt vårt kaffe på export och vi har kontor i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Lettland, och England.

1995

1995 importerar Löfbergs den första containern ekologisk kaffe till Sverige. Idag är hela vårt sortiment hållbart certifierat, vilket bland annat bidragit till att vi en av världens största inköpare och rostare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe.

2001

2001 är vi med och grundar International Coffee Partner (ICP) där vi jobbar tillsammans med sju andra familjeägda kaffeföretag för att förbättra utvecklingsmöjligheterna och livsvillkoren för småskaliga kaffeodlare. Sedan starten har ICP nått närmare 100 000 kaffeodlare i 13 länder.

2021

2021 – på vår 115-årsdag – inviger vi ett nytt modernt rosteri för hela bönor i Karlstad. Den största investeringen i företagets historia. En framtidssatsning som speglar vår ambition att fortsätta bjuda på gott och hållbart producerat kaffe en lång tid framöver.