Kaffeprovning hemma

Upptäck smakerna

Kaffeinspiration

Intresset för riktigt gott kaffe samlar människor från hela världen och där det finns spännande kaffekulturer, där hittar vi vår inspiration. På Löfbergs söker vi ständigt efter nya sätt att dricka kaffe. Med tiden har vi lärt oss ett och annat.

Låt oss bjuda på några av världens alla spännande bryggmetoder, lite inspiration och handfasta tips som vi samlar på oss under våra kafferesor. Smaken på kaffe avgörs av enormt många faktorer, bokstavligt talat påverkas kaffesmaken från frö till kopp. Här får du också vår syn på några av de viktigaste. Innan du går vidare, ett tips: Leta inte efter det bästa sättet att tillreda en kopp kaffe, utan var nyfiken och låt lusten styra dig när du fortsätter att upptäcka möjligheterna med kaffe.

 

Svart kaffe

Små presskannor gör det enkelt att prova många olika kaffesorter. Testa dig fram så ser du snart smaknyanserna mellan olika rostningar, malningar och blandningar. Vi rekommenderar alltid den svarta koppen kaffe, det är bara då de verkliga smakerna av kaffe kommer fram. Men vill du ha mjölk i kaffet ändå, välj alltid ett mörkrostat kaffe.

Presskanna

 

Rostade kaffebönor i mikrorostHela bönor

Få saker doftar godare än nymalda hela bönor och kaffets smak är svårslaget. Kaffe förlorar smak så fort det kommer i kontakt med syre. När du mal bönorna sekunderna innan du brygger dem, så får du en färskhet som gör kaffet fantastiskt. Utmana dig själv: Beskriv smakskillnaderna mellan mörkrostade och mellanrostade bönor.

Cold brew

Egen cold brew är enkelt att brygga, även om det tar lite tid. Det bryggs med kallt vatten under lång tid vilket ger en sötare och rundare kaffesmak, nästan helt utan beska. Börja med att mala 60 g hela mörkrostade hela bönor grovt. Kaffet blandas med 5 dl iskallt vatten och får dra 16 timmar i kylskåp. Sedan filtreras det långsamt genom en silduk (för att undvika papperssmak) och buteljeras. Servera den gärna i en glasburk fylld med is. Njut!

 

Cold brew

 

Iskaffe i glas

Iced coffe

Älskade kalla kaffe! Var och en av oss på Löfbergs har ett eget sätt att brygga det, men vi har trots allt lyckats enas om detta: En enkel espresso tillreds i ett högt glas, 1 tsk ekologiskt rörsocker rörs ner (när sockret smälter blir espresson krämig). 1,5 dl iskall mjölk gör drycken gyllene. Servera den gärna med isbitar gjorda på svart mörkrostat kaffe så blir den inte tunn.

 

Chemex pourPour over

Vi är så glada att den här trenden nu sprids från innecaféerna och lyxkrogarna till helt vanliga kaffenjutare. Metoden hedrar verkligen kaffet. Så här tycker vi att det ska gå till: Dosera grovt malet kaffe, 70 g per liter vatten i ett filter som är fuktat (så ger det inte smak till kaffet). Värm vatten till 96°C och blöt nu kaffet, bara så mycket att du ser de första kaffedropparna. Vänta 30 sekunder och häll vattnet försiktigt och jämt över kaffet. Låt dra i 2,5 minuter och drick det svart.

 

Cortado

Med stor omsorg och en liten gnutta fantasi går det faktiskt att brygga sig hela vägen fram till en liten Cafetína i Bilbao, där Cortadon har sitt ursprung. Gör såhär: Brygg en dubbel espresso direkt i ett 200 ml glas. Värm mjölken, skumma den lätt och ”skär” sedan av espresson med mjölken (cortada betyder skära av på spanska) så att blandningen blir 1:1. Drick den rykande het i två munnar.

Cortado-på-plåtbord

 

Kaffeshakes

Gör ditt kaffe till en efterrätt i form av en kaffeshake. Börja med kaffe och glass, sen är det bara att låta fantasin flöda! Exempel på ingredienser är choklad- eller kolasås, grädde, strössel, glass, donuts och kanelbullar. 

 

Artiklar och reportage

Filter: Visa alla
+ Kategorier
  • Visa alla
  • Inspiration & produkt
  • Miljö & innovation
  • Tester & samarbeten
+ Typ
  • Visa alla
  • Artiklar
  • Video
  • Event
  • Produkt

Familjeföretag i gott samarbete

Familjeföretagandet ligger Löfbergs varmt om hjärtat, därför gör det oss lite extra stolta att en av våra partners är ett av Sveriges ...

Samarbete för en hållbar framtid

En hållbar utveckling förutsätter samarbete, och vi blir bättre genom att lära av andra. På Löfbergs engagerar vi oss i nätverk och olika ...

Inkludering gör oss smartare

På Kafferosteriet Löfbergs tror vi på mångfald och inkludering. Därför vill vi erbjuda våra medarbetare en arbetsplats där alla oavsett ...

Tillsammans för en rättvis tillväxt

En rättvis tillväxt på kommersiella villkor, där grundläggande mänskliga rättigheter respekteras är en förutsättning för en hållbar ...

Från linjär till cirkulär

Kaffe är fantastiskt! Doften och smaken, att det ger oss energi och får oss att vakna. Ett socialt kitt som får människor att träffas och ...

Holfast prisas för framgångsrikt familjeföretagande

Oscar och Heléne trodde dom skulle ha ett internt Teams-möte, i stället överraskades dom av beskedet att Holfast vunnit Löfberg Family ...

Ramverk för hållbara affärer

Världens forskare är eniga. Läget för klimatet är akut. Den biologiska mångfalden minskar, våra ekosystem rubbas och mänskliga ...

Utmaningar och hopp på hållbarhetsområdet

Det handlar om kraften i att göra saker tillsammans, även på hållbarhetsområdet. Här berättar Kathrine Löfberg, styrelseordförande och ...

Här får familjer som står inför det värsta vara tillsammans

Vi är stolta samarbetspartners till Ronald McDonald Hus. Här kan familjer som genomgår tuffa tider, vakna upp till doften av nybryggt kaffe i ...

Martin Löfberg tillhör den fjärde generationen i familjeägda Löfbergs som grundades 1906. Sedan dess har företaget sett många skiften. Nu ...

Klimatförändringar och att allt färre i nästa generation vill ta över odlingarna. Kaffeindustrin har en hel del utmaningar att klara av för ...

Muntligt kontrakt för en inkluderande arbetsplats

Under våren 2021 genomförde vi en workshopserie för alla 200 medarbetare i Sverige för att öka kunskapen kring trakasserier och kränkande ...

Varför 450 gram?

Sedan 2019 är alla våra paket med bryggkaffe 450 gram. Detta som ett resultat av att vi 2011 beslutade oss för att allt vårt kaffe ska komma ...

Vi är ny kaffepartner till Pophouse Entertainment och nya Space

Vi på Löfbergs är ny kaffepartner till Pophouse Entertainment som äger och driver ABBA the Museum, Pop House Hotel, Cirkus och Hasselbacken ...

Tre sätt att fira kaffets dag på

29 september, en helt vanlig dag enligt vissa. Inte enligt oss. Skulle Sverige ha två nationaldagar tycker vi 6 juni skulle vara den ena och 29 ...

Nu menssäkrar vi!

Varannan person i Sverige har någon gång mens, ändå är inte mensskydd lika självklart på toaletter som toalettpapper. Hos oss på ...

Vi är en del av Era of We

Löfbergs är en del av Era of We, den första digitala plattform som för samman kaffeodlare, kafferosterier och konsumenter. Syftet är att ...

Vi rostar hela bönor enligt slow roast-metoden

  Tidigare under sommaren, 1 juli närmare bestämt, invigde vi vårt nya rosteri för hela bönor i Välsviken, Karlstad. I det nya ...

Löfbergs ny kaffepartner till Stockholm Lives arenor

Vi är glada över att meddela att vi på Löfbergs är ny partner och exklusiv leverantör av varma och kalla kaffedrycker till Stockholm Lives ...

Löfberg Family Business Award

Familjeföretagen betyder mycket för både jobben och ekonomin i Värmland. Det vill familjen Löfberg uppmärksamma genom Löfberg Family ...

Tips för sommarens alla fikastunder

För oss på Löfbergs handlar fika om kraften i att göra saker tillsammans. Vi välkomnar sommaren och värmen med öppna armar, och har tagit ...

Unik kaffesatsning mot matsvinn på Circle K

Nu serveras den första koppen av Circle K:s räddade kaffe. Kaffet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med Löfbergs, som nu tagit ...

Löfbergs hyllar mammor

Organisationen Mamma United arbetar med förebyggande insatser för att minska uppkomsten av ojämlik hälsa, utanförskap och vill bidra till ...

Ett gemensamt ansvarstagande

PM & Vänner bildades år 1992 av de två vännerna Per Bengtsson och Monica Carlsson. Idag innefattar koncernen hotell, bar, restaurant, ...