Upptäck nya sätt att brygga ditt kaffe

Hur blir kaffet godast?

Intresset för riktigt gott kaffe samlar människor från hela världen och där det finns spännande kaffekulturer, där hittar vi vår inspiration. På Löfbergs söker vi ständigt efter nya sätt att dricka kaffe. Med tiden har vi lärt oss ett och annat.

Låt oss bjuda på några av världens alla spännande bryggmetoder, lite inspiration och handfasta tips som vi samlar på oss under våra kafferesor. Smaken på kaffe avgörs av enormt många faktorer, bokstavligt talat påverkas kaffesmaken från frö till kopp. Här får du också vår syn på några av de viktigaste. Innan du går vidare, ett tips: Leta inte efter det bästa sättet att tillreda en kopp kaffe, utan var nyfiken och låt lusten styra dig när du fortsätter att upptäcka möjligheterna med kaffe.

 

Svart kaffe

Små presskannor gör det enkelt att prova många olika kaffesorter. Testa dig fram så ser du snart smaknyanserna mellan olika rostningar, malningar och blandningar. Vi rekommenderar alltid den svarta koppen kaffe, det är bara då de verkliga smakerna av kaffe kommer fram. Men vill du ha mjölk i kaffet ändå, välj alltid ett mörkrostat kaffe.

Presskanna

 

Rostade kaffebönor i mikrorostHela bönor

Få saker doftar godare än nymalda hela bönor och kaffets smak är svårslaget. Kaffe förlorar smak så fort det kommer i kontakt med syre. När du mal bönorna sekunderna innan du brygger dem, så får du en färskhet som gör kaffet fantastiskt. Utmana dig själv: Beskriv smakskillnaderna mellan mörkrostade och mellanrostade bönor.

Cold brew

Egen cold brew är enkelt att brygga, även om det tar lite tid. Det bryggs med kallt vatten under lång tid vilket ger en sötare och rundare kaffesmak, nästan helt utan beska. Börja med att mala 60 g hela mörkrostade hela bönor grovt. Kaffet blandas med 5 dl iskallt vatten och får dra 16 timmar i kylskåp. Sedan filtreras det långsamt genom en silduk (för att undvika papperssmak) och buteljeras. Servera den gärna i en glasburk fylld med is. Njut!

 

Cold brew

 

Iskaffe i glas

Iced coffe

Älskade kalla kaffe! Var och en av oss på Löfbergs har ett eget sätt att brygga det, men vi har trots allt lyckats enas om detta: En enkel espresso tillreds i ett högt glas, 1 tsk ekologiskt rörsocker rörs ner (när sockret smälter blir espresson krämig). 1,5 dl iskall mjölk gör drycken gyllene. Servera den gärna med isbitar gjorda på svart mörkrostat kaffe så blir den inte tunn.

 

Chemex pourPour over

Vi är så glada att den här trenden nu sprids från innecaféerna och lyxkrogarna till helt vanliga kaffenjutare. Metoden hedrar verkligen kaffet. Så här tycker vi att det ska gå till: Dosera grovt malet kaffe, 70 g per liter vatten i ett filter som är fuktat (så ger det inte smak till kaffet). Värm vatten till 96°C och blöt nu kaffet, bara så mycket att du ser de första kaffedropparna. Vänta 30 sekunder och häll vattnet försiktigt och jämt över kaffet. Låt dra i 2,5 minuter och drick det svart.

 

Cortado

Med stor omsorg och en liten gnutta fantasi går det faktiskt att brygga sig hela vägen fram till en liten Cafetína i Bilbao, där Cortadon har sitt ursprung. Gör såhär: Brygg en dubbel espresso direkt i ett 200 ml glas. Värm mjölken, skumma den lätt och ”skär” sedan av espresson med mjölken (cortada betyder skära av på spanska) så att blandningen blir 1:1. Drick den rykande het i två munnar.

Cortado-på-plåtbord

 

Kaffeshakes

Gör ditt kaffe till en efterrätt i form av en kaffeshake. Börja med kaffe och glass, sen är det bara att låta fantasin flöda! Exempel på ingredienser är choklad- eller kolasås, grädde, strössel, glass, donuts och kanelbullar. Nedan kan du se hur det såg när Sandra Beijer och Rebecca Brage bjöd på kaffeshakes på ett bloggevent på Löfbergs Rosteri & Kaffebar på Kungsgatan i Stockholm.

Vi letar ständigt efter nästa kaffe. Nästa sätt att dricka det, nästa sätt att odla det.

Chemex pour Play