Publicerat 20 februari, 2018 av Löfbergs

​Löfbergs nya kaffe stärker unga kaffeodlare

Gott kaffe är ingen självklarhet när allt färre unga ser en framtid som kaffeodlare. Det vill Löfbergs ändra på. Nu lanserar det familjeägda kafferosteriet ett nytt kaffe med bönor från Ana-Maria och andra unga odlare i Antioquia i nordvästra Colombia, kombinerat med noga utvalda arabicabönor från Brasilien.

Resultatet heter Next Generation Coffee Colombia Brazil, ett mellanrostat och välbalanserat kaffe med frisk fruktighet och toner av kakao. Kaffet är Fairtrade-märkt och finns både som bryggkaffe och hela bönor.

Gott kaffe i framtiden
På omslaget till Löfbergs nya kaffe syns Ana-Maria Zapata Palacio med familj. Ana-Maria är 25 år och är en av deltagarna i Löfbergs satsning Next Generation Coffee där syftet är ge fler unga kaffeodlare möjligheten att skapa ett bra liv för sig och sin familj.

– Vi arbetar bland annat med att stärka kunskaper om entreprenörskap, produktivitet och hållbara odlingsmetoder för att säkerställa kaffeodlarnas möjligheter att försörja sig på ett bra sätt. Samtidigt säkrar vi tillgången på gott kaffe i framtiden, säger Martin Löfberg, inköpsdirektör på Löfbergs.

Martin Löfberg reser regelbundet till odlarländer för att följa utvecklingen. Han har bland annat hälsat på hemma hos Ana-Maria som bor på en vacker bergssluttning, strax utanför Medellín i nordvästra Colombia.

– Att komma dit och se hur Ana-Maria utvecklar sin odling är en oerhört stark och lärorik upplevelse. Hon är en sann entreprenör med en enorm drivkraft och jobbar långsiktigt, något som ger resultat, säger Martin Löfberg.

***

Fakta Next Generation Coffee

  • En satsning som stärker unga kaffeodlares utvecklingsmöjligheter
  • Deltagarna får stöd genom både utbildning och direkt handel
  • Fokus är att öka produktivitet och kvalité så att odlarna tjänar mer pengar
  • Till en början riktar sig satsning till unga odlare i Kenya, Tanzania och Colombia
  • Löfbergs Next Generation Coffee finns nu som både bryggkaffe och hela bönor

***

För mer information:
Anders Thorén, pressansvarig, Löfbergs, tfn 0703- 55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se