Publicerat 24 februari, 2016 av Löfbergs

Växtbaserade kapslar utmanar Nespresso ®

Nu kan alla njuta ett riktigt gott kapselkaffe med gott samvete. Det är Kafferosteriet Löfbergs som lanserar en efterlängtad miljönyhet: en helt växtbaserad kaffekapsel! Kapslarna används i Nespressomaskiner ® och finns i fem olika smaker.

– Detta är givetvis en nyhet vi är extra stolta över. Dagens konsumenter ställer höga krav på både smak och miljö och med vårt mål att vara det mest hållbara kaffebolaget i Europa är det vårt ansvar att leda utvecklingen till mer hållbara produkter och lösningar, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

 

Maximalt med smak – minimalt med material och avfall

Ladda kaffekapseln i din Nespressomaskin®, njut av en smakrik kopp kaffe, när du är klar sorterar du kapseln som matavfall med potatisskal, matrester och annat bioavfall.** Det låter nästan för bra för att vara sant, men nu är det verklighet. Löfbergs har tillsammans med nederländska Advanced Technology Innovations (ATI) utvecklat en kaffekapsel som är helt växtbaserad.

– Kapslarna tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor och har därmed en mycket lägre total miljöpåverkan än en kapsel av aluminium eller plast , säger Eva Eriksson, hållbarhetschef på Löfbergs.

– Den stora utmaningen var att utveckla kapseln så att den verkligen bevarar alla de smaker som finns i vårt goda kaffe, utan att kräva en massa onödigt emballage. Men det har vi löst nu. Det gör att vi kan erbjuda en helt växtbaserad kapsel med riktigt gott kaffe, och dessutom i en väldigt liten och resurseffektiv förpackning, säger Eva Eriksson.

 

Nya kaffevanor – möjligheter och utmaningar

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, men våra kaffevanor förändras i rask takt. Nya bryggmetoder vinner stadigt mark, inte minst kapslar som ger kaffedrickarna nya variationsmöjligheter. Men det finns en rad utmaningar också. Kapslarna genererar mycket avfall och innehåller ofta plaster och aluminium. Men nu finns det alltså ett alternativ. På Löfbergs är det en nyhet man är extra stolt över.

– På 1990-talet var vi först med aluminiumfria kaffepaket och med ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Med de växtbaserade kapslarna, självklart fyllda med vårt certifierade goda kaffe, fortsätter vi att vara en föregångare på hållbarhetsområdet, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

För mer information:

Lars Appelqvist, vd, 054-14 01 29

Eva Eriksson, hållbarhetschef, 054-14 01 23

 

Fem goda nyheter

Den nya serien kaffekapslar innehåller fem kaffesorter med olika smak, historia och användningsmöjligheter. De passar till samtliga Nespressomaskiner. ®

Nero Intenso: En intensiv och kraftfull ristretto med toner av torkad frukt och kakao. Kaffet är ekologiskt.

Rosa Nera: En mild och behaglig espresso med sötma och inslag av kakao. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Oscuro Segrato: En klassisk espresso med toner av kakao med kraftfull och intensive eftersmak. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Ethiopian Sidamo: En mjuk, len espresso/lungo med balanserade och exotiska toner av citrus, bergamot och choklad. Kaffet är ekologiskt.

Passionata: En espresso med milda och samtidigt kraftfulla smaker av torkad frukt och toner av choklad. Kaffet är ekologiskt.

 

** Hur sorterar jag Löfbergs växtbaserade kapslar?

Löfbergs växtbaserade kapsel är godkänd enligt EU-normen för industriell kompostering EN13432. Kapseln kan sorteras som matavfall enligt den kommunala hanteringen av hushållsavfall men ta reda på hur matavfall hanteras i just din kommun. Har din kommun ingen insamling av matavfall så ska kapseln slängas i hushållssoporna. Kapseln får inte sorteras som plast. Ytterförpackningen sorteras pappersförpackning.

*Nespresso är ett registrerat varumärke av tredje part och har inget samröre med Löfbergs