Vad krävs för att odla kaffe av hög kvalitet? Mer än du tror. Under en resa till Nicaragua fick vi följa kaffeplantans resa från frö till planta och insåg hur mycket tålamod, kunskap och handkraft som krävs redan innan den första bönan skördas.
Resan genomfördes av Julia Gustafsson, Anna Nordström och Christian Liif – kaffeexperter på Löfbergs. Foto: Le Café du Dimanche at Finca El Arbol.
Kaffets resa börjar i det lilla. På gårdar i Nicaragua såg vi hur kaffebönor (med det skyddande innerskalet kvar) först blötläggs i vatten innan de planteras i sandbäddar. Dessa bäddar steriliseras med hett vatten för att minimera risken för sjukdomar.Bönorna planteras tätt i rader med skåran nedåt och täcks med blöta bananblad ett naturligt skydd som hjälper till att bevara fukt och skydda mot stark sol. Här får groddarna växa i lugn och ro i flera veckor.
På bilden en kaffeplanta i plastpåse i väntan på plantering. Foto: Le Café du Dimanche at Finca El Arbol.
När plantorna växer till sig flyttas de till små påsar med näringsrik jord. Men jorden behöver regelbundet luckras upp, något vi själva fick göra genom att klämma och slå på varje påse. Ett arbetsmoment som är fysiskt krävande och som utförs för hand, ofta i flera timmar varje dag.De unga plantorna kräver skugga, rätt mängd vatten och skydd mot angrepp från svampar och insekter. De behöver också flyttas tillräckligt ofta för att inte slå rot i jorden under påsen. Allt detta kräver noggrann tillsyn.
Kaffeplantor i väntan på att bli utplanterade. Foto: Le Café du Dimanche at Finca El Arbol.
När plantorna är tillräckligt stora, ofta efter 18 månader planteras de ut. Men inte hur som helst. Vi lärde oss att varje hål ska vara omkring 30 cm djupt och avståndet mellan plantorna minst två meter. Dessutom måste raderna ligga på samma höjdnivå, särskilt viktigt i sluttande terräng.Innan plantan sätts i jorden rensas marken från ogräs och efteråt täcks ytan runt stammen med gräs eller annat organiskt material för att hålla kvar fukten och skydda mot erosion.
Kaffeplanta planteras i ett hål som är omkring 30 cm djupt och avståndet mellan plantorna bör vara minst två meter. Foto: Le Café du Dimanche at Finca El Arbol.
Efter plantering tar det ytterligare 2–3 år innan plantan börjar bära frukt. Under tiden måste den beskäras regelbundet, skyddas mot sjukdomar som “coffee rust” och bevattnas efter säsongens behov.”Det är ett långsiktigt hantverk. Man förstår varför stabila väderförhållanden och tillgång till kunskap är så viktiga.” – Christian Liif
Grunden till kaffets smak sätts redan här. Underart, höjd över havet, jordmån och hur väl träden tas om hand påverkar vilken karaktär bönorna får. Det är därför små detaljer i början av kedjan spelar så stor roll i slutprodukten.” Det är inte bara vid rostningen som smaken kommer till, som många tror. Den kommer långt tidigare. Redan i jorden, i skuggan, i varje litet beslut som odlaren tar” – Julia Gustafsson
Att odla kaffe är ett arbete som kräver mer än gröna fingrar. Det kräver kunskap, tålamod och ofta generationsöverskridande erfarenhet. Och det börjar långt tidigare än de flesta tror.
Beroende på vart i världen kaffet odlar påverkas kaffets unika smakegenskaper .
Ett år där klimatförändringar, sämre skördar och stigande råkaffepriser slog hårt mot kaffebranschen valde vi att fortsätta investera i hållbarhet – hela vägen från böna till kopp.
Vad kostar en kopp kaffe – egentligen? Vi reste till Nicaragua och fick en förnyad syn på kaffe, hållbarhet och det verkliga värdet i varje kopp.