1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Artiklar & reportage
  6. »
  7. Möt vår kaffeexpert – Anna Nordström

Möt vår kaffeexpert – Anna Nordström

Kaffe är en av våra mest komplexa och fascinerande drycker, inte minst när det kommer till dess unika smaker. Och vår kaffeexpert Anna Nordström är bäst i Sverige på kaffets smaker.

För många är den första koppen kaffe på morgonen nästintill helig. Trots det är det många som dricker sitt kaffe utan någon större eftertanke på vad det egentligen smakar. Men faktum är att i en enda kopp kaffe finns nästintill 900 aromer.

En som är riktigt duktig på kaffets smaker är vår kaffeexpert Anna Nordström. Anna har jobbat på Löfbergs sedan 1998 och med sin tunga meritlista i bagaget kan hon det mesta vad gäller sensorik, bryggning och rostning. Hon har vunnit medaljer i både SM och VM samt varit med i Svenska Baristalandslaget. Hon är auktoriserad utbildare för Specialty Coffee Association och tillhör den exklusiva skara som kan titulera sig Q Grader. 

En av kaffevärldens tuffaste utbildningar

Det är inte många som har vad som krävs för att försöka sig på en av kaffevärldens tuffaste utbildningar, än mindre bli godkända. För att få titeln Certified Quality Grader måste man…måste man nämligen klara av hela 19 blindtester enligt internationella standarder. Varje test kan i sin tur bestå av upp till 30 olika koppar där man genom blindtester ska kunna upptäcka och beskriva små skillnader och nyanser för att bli godkänd.

– Det här är det svåraste du kan göra i vår bransch. Vanligtvis är det en av tio som klarar provet på sitt första försök. De som inte fixar det får två chanser till, ändå är det bara runt 30 procent som klarar det till slut. Det känns fantastiskt att vara en av dom. En fjäder i hatten för både mig och Löfbergs. Det här gör att vi kan hjälpa våra kunder att utveckla sina erbjudanden på ännu bättre sätt, säger Anna Nordström.