1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Artiklar & reportage
  6. »
  7. Många slattar små – gör skillnad med ditt morgonkaffe

Många slattar små – gör skillnad med ditt morgonkaffe

Det är inte lätt att vara konsument i dag. Det är mycket att tänka på och det kan vara klurigt att veta vad som är ett bra val. När det kommer till kaffet behöver det dock inte vara så snårigt.

Martin Löfberg

Det är ingen nyhet att Sverige är ett av de länder där vi dricker mest kaffe i världen. Morgonkoppen, elvakaffet, efterlunchkoppen, trefikat och kanske smiter det in någon extra kopp däremellan. Det blir lätt en hel del slattar och svinn under dagen, ett onödigt slöseri med jordens resurser. Kaffe är en produkt med många utmaningar, inte minst när det kommer till dess klimatpåverkan. Men genom att välja kaffe som är producerat på ett schysst sätt och vara sparsam med det du har, så kan du du som konsument göra stor skillnad.

Några som har koll på det här är familjeföretaget Löfbergs som jobbat för att göra gott för människa och miljö i över 100 år. Genom ett långsiktigt arbete lokalt och i odlarland vill man bidra till att både kaffe och människor ska kunna fortsätta växa. Det kan handla om allt från att hjälpa nästa generation kaffeodlare med utbildning, träning och tekniska innovationer, till smartare rostning och förpackningar i förnybara material på hemmaplan.

Therese Gustafsson, som är en del av fjärde generationen i familjen och ordförande i Familjen Löfbergs Stiftelse, berättar: ”För oss är det viktigt att vara transparenta och tydliga med hur vi jobbar, så få mellanhänder som möjligt och i nära relation med odlarna. Genom att låta konsumenten få insyn i produktionskedjan så tror vi att engagemanget kan öka ännu mer. Lite som i vinindustrin där druvsort, område och specifika vingårdar är en del av själva produkten. Förhoppningsvis blir det lättare att välja i kaffehyllan då.”

”Häll upp i termos om det blir kaffe över!” Tipsar Therese, ordförande i Familjen Löfberg Stiftelse och fjärde generationen i familjeföretaget.

De bönor som slutligen mals och hamnar i din kopp har plockats varsamt för hand direkt från kaffebusken. Men vad ska man tänka på då, när kaffet väl är inhandlat?

Det krävs egentligen ganska små förändringar i din vardag för att minska svinnet avsevärt. Brygg inte mer än du tänkt dricka och om det ändå blir några koppar över – häll upp det i en termos!

Eller, kanske det enklaste tipset: ta en påtår.

Familjeföretaget Löfbergs har jobbat för att göra gott för människa och miljö i över 100 år

Familjens Löfbergs tips för att minska kaffesvinnet:

Läs mer!

Brygg en vinnande kultur

Artikel
Kaffe på jobbet
Consids kontor är utformade för att vara en mötesplats lika mycket som en arbetsplats. Allt från bokhyllor till kaffe är valt…
Läs mer
Martin Löfberg

Många slattar små – gör skillnad med ditt morgonkaffe

Artikel
Det är inte lätt att vara konsument i dag. Det är mycket att tänka på och det kan vara…
Läs mer

En familj med både kaffe och långsiktighet i blodet

Artikel
Innan hållbarhet var det välanvända begrepp det är idag, förstod familjeföretaget Löfbergs att det var avgörande att tänka i…
Läs mer

Kafferosteriet med blicken fäst på nästa generation

Artikel
Att hålla ihop en familj är inte alltid lätt. Att dessutom hålla ihop ett företag, med sin familj, är…
Läs mer