1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Artiklar & reportage
  6. »
  7. Löfbergstränad guldmedaljör

Löfbergstränad guldmedaljör

Evelina jobbar till vardags som servitris på Mat & Destillat. I början av september tog hon guld i yrkes-EM i Polen. Inför EM var Evelina på träning hos Löfbergs, då kaffekunskap och servering är en del av tävlingsmomenten.

Hej Evelina! Yrkes-EM, vilken grej. Hur tävlar man i ett yrke?
– Yrkes-EM kan nog vara svårt för de flesta att förstå, men precis som man tävlar i höjdhopp och längdhopp kan man också tävla i ett yrke som exempelvis trädgårdsanläggare eller frisör. Man tävlar helt enkelt i att mäta sin kunskap och expertis i sitt yrke. Där jag tävlar i servering, säger Evelina. 

Vilka delar ingår i servering?
– I mitt yrke ingår det många olika moment. Jag ska filéa fisk, flambera och olika drinkar. Man blir bedömd i precis allt man gör, hur jag lägger en gaffel, putsar glas och mitt bemötande mot gäster. Ett av momenten är barista, där ska man till exempel kunna allmän fakta om kaffe, manövrera en espressomaskin och ta emot olika beställningar som cappuccino eller latte. Samtidigt som jag gör detta bedöms jag i hur rent och snyggt jag har det runt omkring mig på bänken.

Och då har du gått på utbildning hos Löfbergs, vad för utbildning är det du fått?
– Jag fick en utbildning där jag både fick lära mig om de olika sorters bönorna och i vilka delar av världen de växer i. Jag fick besöka fabriken för att se hur det går till från böna till färdig produkt. Sist men inte minst fick jag även lektioner av en av Löfbergs baristor som lärde mig hur man manövrerar en espressomaskin, hur man jobbar rent och snyggt samt även latte art som är ett av kriterierna i barista momentet. 

Tror du att det hjälpte dig till guldet?
– Det tror jag absolut, jag hade mitt baristamoment sista tävlingsdagen och det var många av mina medtävlande som tyckte att det var ett utav de svårare momenten på hela tävlingen. Jag kände mig däremot väldigt trygg i just baristamomentet. Efter min utbildning kände jag mig säker på vad jag gjorde så det kändes skönt att få avsluta tävlingsdagarna med det momentet. 

Stort grattis till EM-guldet Evelina önskar vännerna på Löfbergs!

Mat & Destillat

Mat & Destillat är en restaurang i hjärtat av Lund, som skapar premiumupplevelser att minnas. På restaurangen serveras kaffe från Löfbergs

Löfbergs utbildningar

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar och event vi erbjuder dig inom professionell servering, hantering och arbetsplats?