1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Artiklar & reportage
  6. »
  7. Kajsa-Lisa om Löfbergs hållbarhetsarbete

Kajsa-Lisa om Löfbergs hållbarhetsarbete

Idag använder vi långt ifrån kaffets fulla potential. Det vill vi på Löfbergs ändra på. I vårt hållbarhetsarbete vill vi bidra till en 100 procent cirkulär produktion och konsumtion av kaffe, helt utan avfall.

– Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna i kaffeindustrin, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs. 

Kaffets klimatpåverkan är störst i odlarledet, med över 80 procent, och därför riktar vi många av våra insatser mot odlarländer. Samtidigt arbetar vi hårt i vårt hållbarhetsarbete med att minska påverkan även från vår produktion och verksamhet. 

– Vi har länge arbetat med att minska de resurser vi använder – allt från att utveckla tunnare förpackningsmaterial till att arbeta med energieffektivisering och minskade klimatutsläpp. Tack vare en otrolig drivkraft inifrån organisationen har vi under året ytterligare förfinat vår systematik för att minska svinn både från lager och produktion, säger Kajsa-Lisa Ljudén. 

Men ambitionen om en fullt cirkulär och fossilfri verksamhet handlar om mer än att bara minska resursanvändningen. Det krävs en smartare produktion och produktdesign som möjliggör cirkulering av material och minimering av svinn, samt mer hållbara konsumtionsmönster. Medan det i odlarledet behövs regenerativa jordbruksmetoder som både bidrar till starkare ekosystem och till ökade inkomster för odlare.

– Det handlar om att tänka nytt, våga testa sig fram och hitta partners som vill dra åt samma håll. Mycket av vårt cirkulära arbete kommer från en otrolig drivkraft inne i organisationen, det gör mig både stolt och hoppfull. Vi sitter redan på många av lösningarna, säger Kajsa-Lisa Ljudén.