Vad är kaffets verkliga värde egentligen? Det var frågan vi reste till Nicaragua med. Efter en vecka på en kaffeodling bland odlare, plockare, processanläggningar och smaktester kom vi hem med svaret och med en förnyad respekt för varje kopp vi brygger.
Foto: Le Café du Dimanche at Finca El Arbol
Våra kaffeexperter Anna Nordström, Christian Liif och Julia Gustafsson reste till Nueva Segovia-regionen i Nicaragua för att följa kaffets väg från planta till kopp. Målet var att fördjupa vår kunskap om hållbarhet, kvalitet och livet som kaffeodlare. Det vi fick se påminde oss om hur komplext och mänskligt krävande kaffets resa är och förstärkte vår syn på hantverket.”Det var först när vi stod där i regnet med korgarna runt midjan och plockade bär i branta sluttningar som vi återigen förstod på djupet. Det här är inte bara ett jobb. Det är ett liv.” – Julia Gustafsson
Under resan fick vi delta i varje moment av kaffeproduktionen. Vi planterade nya träd, plockade bär, tvättade fermenterade bönor och sorterade kaffe på torkbord. Vi såg hur varje del av kedjan kräver kunskap, precision och mänsklig handkraft.Att plocka 28 kilo kaffebär, som resulterade i 5 kg kaffe, tog fem personer fyra timmar.”Jag tror inte jag kommer kunna titta på en kopp kaffe utan att tänka på hur mycket arbete som ligger bakom. Egentligen är det konstigt att kaffe inte kostar mer än det gör.” – Christian Liif
I en tid då kaffepriset diskuteras flitigt i media vill vi bidra med en viktig pusselbit: förståelsen för vad kaffet faktiskt kostar att producera på ett hållbart sätt.När du väljer ett kaffe med högre kvalitet, som är certifierat och spårbart, stödjer du inte bara smak – du stödjer människor, samhällen och miljön.Vi åkte till Nicaragua för att få veta mer om kaffets ursprung och kom hem med en djupare insikt om det mänskliga värdet bakom varje kopp.
Det vi såg och upplevde i Nicaragua bekräftade varför nära relationer med kaffeodlare är så viktiga. För att säkra hållbar kvalitet och förbättra villkoren i odlarledet krävs mer än enstaka inköp – det krävs långsiktigt samarbete, delad kunskap och respekt.På Löfbergs arbetar vi aktivt med att stödja kaffeodlare genom utbildning, projekt för klimatmotståndskraftiga odlingar och partnerskap med certifieringar som Fairtrade.Läs mer om våra utvecklingsprojekt: Schysst odlat – så jobbar Löfbergs för hållbar kaffeproduktion
Det tar 3-4 år från det att ett kaffefrö sås tills det kan bära frukt.
Kaffe måste plockas för hand i flera länder eftersom man inte kan ta sig fram annat än till fots
För att få ut ett kilo råkaffe krävs cirka 5 kilo kaffebär.
Kaffets smak formas till stor del i bearbetningen efter skörd – genom fermentering, tvätt och torkning.
Carbonic maceration är en process inspirerad av vinvärlden där man jäser kaffebär i syrefria tankar med koldioxid – vilket ger mer fruktig smak.
3000 svenskar är tillfrågade och här kan du läsa vad de svarar om sina kaffevanor.
Ett år där klimatförändringar, sämre skördar och stigande råkaffepriser slog hårt mot kaffebranschen valde vi att fortsätta investera i hållbarhet – hela vägen från böna till kopp.
Vi reste till en kaffeplantage i Nicaragua för att själva få testa. Följ med från frö till planta och se hur varje steg påverkar smaken i koppen.