Pages

Att mala kaffebönor

Oavsett om du köper färdigmalet kaffe eller mal kaffet hemma har kvarnen en mycket stor betydelse.

Samma kaffeblandning smakar olika beroende på hur du maler den. En grövre malning gör kaffet lättare och friskare. En finare malning ger en fylligare, mustigare men också strävare kopp kaffe.

Bra malskivor är viktigt för att kaffekornen skall malas så jämnt som möjligt vilket i sin tur påverkar smaken efter bryggningen. Slitna eller dåliga kvarnar kan värma eller bränna kaffet. Skivorna ger en jämnare malning jämfört med malknivar. Om du har en espressomaskin behöver du en speciell espressokvarn med malskivor.

Mal kaffet precis innan tillagning för att få med så många aromer som möjligt eller köp färdigmalet kaffe som är packat i en syretät förpackning.

Tips! Glöm inte att rengöra kvarnen då och då så kaffet fortsätter att smaka gott. Rengör utsidan, locket till bönbehållaren, bönbehållaren och kvarnskivan med en torr trasa – använd aldrig fuktig trasa eller starka kemiska rengöringsmedel.

Cappuccino på bord