Bli en kaffehjälte!

Var med och rädda kaffet från att bli svinnat

Ett svinnsmart samarbete mellan Löfbergs och Circle K

80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker i odlarland, och därför är det extra värdefullt att minimera svinnet av färdig produkt. Utifrån den insikten föddes Löfbergs och Circle K:s nya hållbarhetsprojekt Räddat Kaffe, ett kaffe skapat av tre olika kaffesorter som annars riskerat bli svinn i rosteriet. Efter ett lyckat förtest lanseras kaffet nu på bred front och totalt räddas 13 ton kaffe under året.  

Det finns många anledningar till att ett kaffe hamnar vid sidan av det vanliga flödet i produktionen och därmed inte kan säljas. Ibland är streckkoden eller förpackningen skadad, ibland är rostnings- eller malningsgraden inte exakt som det var tänkt. Eftersom kvaliteten på kaffet är oförändrat hög ville Löfbergs hitta en partner som kunde hjälpa dem att ta hand om kaffet och ge det ett nytt spännande liv. 

I projektet använder Löfbergs kaffeexperter olika sorters kaffe och kombinerar dessa till en unik blandning, utifrån tillgång. Det betyder att samma kaffe aldrig kan kopieras, varje batch har en helt unik smakbild.

Denna gång är resultatet ett mörkrostat, välbalanserat och fylligt kaffe, med toner av kakao och torkad frukt. Bönorna kommer från hållbart certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika samt Sydostasien.  

– För oss är hållbarhetsfrågor ständigt närvarande, men för att kunna förverkliga alla idéer är vi beroende av att ha partners som Circle K, som är villiga och modiga att testa och utveckla nya koncept tillsammans med oss. Det ligger mycket arbete och passion bakom detta kaffe och vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs. 


Löfbergs x Circle K

Succé för räddat kaffe – Circle K och Löfbergs breddar samarbete mot matsvinn.

Läs mer hos Circle K!

Bli en kaffehjälte!