Artikeln har lagts till i varukorgen
Vetekrans med smak av äpplen och kaffe

Vetekrans med smak av svenska äpplen och kaffe

En klassisk svensk vetekrans här smaksatt med äpple och kaffe. Kombinationen med det söta brödet, kaffe-och vaniljkräm och den friska äppelsmaken blir en riktig succé. Passar utmärkt att bjuda på till kaffet. Receptet är framtaget i samarbete med Svenska Kocklandslaget.
Mängd ca 6 st kransar

Vetedeg

500 g vatten
1 150 g vetemjöl
1 paket jäst ekologisk
200 g socker
10 g kardemumma
1 st ägg
15 g salt
200 g smör

Så här gör du: 
Blanda alla ingredienser utom smör, låt degen knådas ordentligt i ca 5 minuter. Tillsätt då smöret och låt gå ytterligare i ca 7 minuter.

Äppelfyllning

500 g äpplen skalade och skurna i mindre bitar
½ dl vatten
200 g socker
1 msk citron

Så här gör du:
Koka 2/3 utav äpplena med vatten och socker tills de blir mjuka och till ett mos. Tillsätt då resterande äpplen och citron. Tag av från plattan och låt svalna innan du använder till din vete krans.

Kaffe- och vaniljkräm

250 g ekologisk mjölk
15 g kaffebönor
½ st vaniljstång
60 g äggula
60 g socker
20 g maizena
12 g osaltat smör

Så här gör du:
Värm mjölken med bönorna, plasta kastrullen och låt dra 30 minuter. Sila av bönorna och kontrollera vikten på mjölken. Ibland suger bönorna åt sig utav västan.
Värm därefter kaffe mjölken, vaniljen, socker, maizena och äggula. Låt koka tills den tjocknar och ta då snabbt av från spisen. Häll över i en annan bunke och tillsätt smöret. Rör tills allt smör är i blandat och kyl.

Att göra en vetekrans:
Kavla ut ½ vetedegen till ca. 40 cm lång och 20 cm bred. Bred på ett lager med äpple kompott och sedan ett lager med kaffe vaniljen. Rulla ihop till en rulle precis som du gör en kanel snäcka. Skär därefter upp i ca 2-3 cm tjocka skivor och placera sex stycken bitar till varige krans. En i mitten och fem stycken runt om. För att få fina höga kransar baka av dem i en form med löstagbar kant. Eller i en anslagsring. Jäs kransarna under bakduk. Innan av bakning penslas kransarna med lätt uppvispat ägg och toppas med flagad mandel.

Grädda kransen i nedre delen av  ugnen, 200 grader, i ca 20 min. Täck den med bakplåtspapper om den börjar få för mycket färg. Låt kransen svalna på galler.