Artikeln har lagts till i varukorgen

Bräserad lammytterfilé med kaffegrädde och syrlig lök

Ett spännande recept på lammytterfilé som smaksätts med vitlök och vitt vin. Med kaffegrädde och syrlig lök blir receptet som är framtaget tillsammans med Svenska Kocklandslaget en perfekt rätt till festen! 

Mängd: 6 portioner

Ingredienser:
Bräserad lammytterfilé
600 g lammytterfilé med kappa, putsad
2 st vitlöksklyftor
1 st schalottenlök
2 dl vitt vin
3 dl lammfond
1 msk olivolja
1 st lagerblad
salt och svartpeppar
citronsaft

Kaffegrädde
2 dl crème fraiche, vispad
1 dl grädde, vispad
1 msk gräslök, fint skuren
1 tsk citronskal, rivet
salt och svartpeppar
2 msk hela bönor mörkrostat kaffe såsom Kharisma

Syrlig lök
12 st röda steklökar, skalade
1 msk rödvinsvinäger
1 msk socker
1 msk smör
salt och svartpeppar

Dekor
körvel och rostad lök

Så här gör du:

Bräserad lammytterfilé
Stek köttet riktigt frasigt på kappsidan. Tillsätt löken och vitlöken och låt de steka med tills de blir mjuka. Slå på vinet och buljongen så att det precis kommer upp till kappkanten. (Täcks den frasiga kappan med buljong blir den mjuk). Bräsera köttet tills det når en innertemperatur på 55 grader. Lyft då ur köttet och reducera buljongen tills 3 dl återstår, smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Kaffegrädde
Riv kaffebönorna med ett rivjärn, det går också bra att använda malet kaffe. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, svartpeppar, citronskal och gräslök.

Syrlig lök
Stek löken runtom i smör. Tillsätt vinäger och socker och låt det karamelliseras långsamt. Sänk värmen och låt löken genomstekas/rostas långsamt. Krydda med salt och svartpeppar.

Vid servering, stek kappsidan knaprig igen och tranchera i 12 skivor. Lägg en klick kaffegrädde på tallriken och strö hela kaffebönor på ett rivjärn över grädden. Dekorera rätten med krasse och den rostade löken.