Artikeln har lagts till i varukorgen
Kaffetriotårta

Kaffetriotårta

En underbart god kaffe- och chokladtårta i tre lager som dessutom är glutenfri. Chokladen och kaffet i tårtan blir en riktigt bra kombination som passar utmärkt till fikabordet med en kopp mörkrostad Kharisma. Receptet är framtaget av Svenska Kocklandslaget.

Tårtan ger ca 8 bitar

Glutenfri chokladbotten

70 g normal saltat ekologiskt smör
60 g socker
70 g mörk choklad
1 st ägg
20 g maizena

Så här gör du:
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Smält den mörka chokladen i micron eller på vattenbad.
Tillsätt ägget i smörblandningen, vänd sedan i chokladen och sist maizenan.
Klipp ett bakplåtspapper i samma storlek som botten på din form, 18 cm, och lägg det i botten och häll sedan ut smeten i en bakform med löstagbar kant. Baka av botten i 180 gradig ugn i ca 12 minuter.När botten svalnat skär då försiktigt längs med formens kant för att lossa kakan och tryck ut den i kanten med hjälp utav en sked. Du kommer nu att göra krämen och hälla den direkt ovanpå din chokladbotten.

Kaffekräm

125 g ekologisk grädde
125 g ekologisk mjölk eko
50 g strösocker
7 g hela kaffebönor t.ex. Kharisma
½ st vaniljstång
3 st äggulor
90 g mörkchoklad hackad i mindre bitar
2 st gelatinblad

Så här gör du:
Koka upp grädde och kaffebönor, plasta kastrullen och låt bönorna dra i 30 minuter. Lägg då gelatinet i blöt i riktigt kallt vatten.
Sila därefter av bönorna (kontrollera vikten eftersom bönorna kan suga i sig lite utav vätskan). Värm sedan upp under omrörning kaffegrädden, mjölken, sockret, den urskapade vaniljstången och äggulan till 85 grader. (om du inte har någon termometer kan du värma tills den första lilla bubblan bubblar upp på ytan).

Häll sedan blandningen över chokladen. Krama ur gelatinet från vatten och blanda med chokladen. Rör om ordentligt tills all choklad smält och häll sedan direkt ovanpå din chokladbotten. Sätt tårtan en stund i frysen för att krämen ska hinna sätta sig och du kan lägga på det sista lagret med ljus chokladmousse.

Ljus chokladmousse

20 g strösocker
60 g grädde
½ st vaniljstång
1 st äggula
75 g ljus choklad hackad i mindre bitar
3 st gelatinblad
180 g ekologiskt grädde

Så här gör du:

Lägg gelatinet i blöt i riktigt kallt vatten. Vispa upp den stora mängden grädde lätt, så den är knappt formbar. Värm därefter socker, lilla mängden grädde och urskrapad vaniljstång till 85 grader eller till den första bubblan visar sig. Häll blandningen över äggulan, vispa ordentligt och häll sedan blandingen över chokladen. Krama ur gelatinet ordentligt från vatten och tillsätt även det. Rör tills chokladen smält helt och vänd sedan försiktigt i den lätt uppvispade grädden. Häll sedan moussen över choklad krämen på tårtan. Ställ nu tillbaka tårtan igen i frysen, för att den ska få stelna till ordentligt. Sedan kan du lossa ringen genom att värma försiktigt runt kanten med en hårtork.