Ana-Maria-Colombia
Publicerat 29 september, 2017 av Anders Thorén

Utan Ana-Maria, ingen kaffets dag

Idag firar vi kaffets dag i Sverige. På sociala medier ser jag flera inlägg om att det minsann är kaffets dag 365 dagar om året. Jag kan bara hålla med. Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, och en dag utan kaffe är otänkbar för många. Det får mig att minnas ett möte jag var med om tidigare i år:

Under några minuter lyckas jag smita undan och får en kort stund helt för mig själv. Det är torsdag eftermiddag, och jag sitter på en bergsluttning högt uppe i Anderna och blickar ut över ett mäktigt landskap med grönskande dalgångar och magnifika bergstoppar. Strax nedanför bor Ana-Maria, en av Colombias 550 000 kaffebönder. I handen har jag en rykande varm och god kopp kaffe. Rostad av oss på Löfbergs. Bönorna har Ana-Maria odlat. Så på ett sätt är det som att cirkeln sluts, på ett sätt är det bara början. Förhoppningsvis. Ana-Maria är nämligen oerhört viktigt för både Löfbergs och alla andra kaffeälskare.

Kaffekonsumtionen i Sverige har varit någorlunda konstant de senaste decennierna, även om våra vanor förändrats något. Vi dricker mer och mer kaffe på caféer och restauranger, och mindre och mindre hemma. Men mycket kaffe blir det. Ofattbart mycket. Bara på Löfbergs motsvarar produktionen drygt tio miljoner koppar kaffe – om dagen.

Jag låter blicken svepa över Ana-Marias odlingar och förundras över vilket hantverk och hur mycket kärlek som ligger bakom de där kopparna vi dricker varje dag. De allra flesta av världens kaffeodlingar är småskaliga familjejordbruk, och i stort sett allt kaffe plockas för hand. En kaffebuske ger ett paket kaffe – om året. Ana-Maria torkar sina kaffebönor i solen, innan de bärs ned för berget för vidare färd till kaffesugna nordbor.

Men det finns stora hot på kaffehimlen. Två stycken närmare bestämt. Det ena är klimatförändringar som redan påverkar situationen för miljontals kaffebönder över hela världen, det andra att allt färre unga ser en framtid inom kaffeodling.

I Colombia är medelåldern bland kaffebönder 57 år. Om inte nästa generation tjejer och killar vill ta över familjejordbruken kommer kaffeproduktionen att påverkas. Det är här Ana-Maria kommer in i bilden. Hon är 25 år gammal, och en av deltagarna i vår satsning på nästa generation kaffebönder där vi bidrar till utbildning och direkt handel som förbättrar livsvillkor och utvecklingsmöjligheter.

Att Ana-Maria och fler unga i Colombia kan och vill fortsätta odla kaffe är en förutsättning för att du och jag ska kunna dricka gott kaffe i framtiden. Och för att vi ska kunna fira kaffets dag, oavsett om vi gör det en eller 365 dagar om året.

Så hurra för dig Ana-Maria! Du anar inte hur mycket glädje du sprider – idag och många andra dagar! Tack!

Anders Thorén,
Kaffeälskare

PS. Blir du nyfiken på att smaka Ana-Marias kaffe så håll utkik efter Next Generation Colombia. Ett välbalanserat specialkaffe, med frisk fruktighet, honungssötma och toner av mörk choklad. Och Fairtrade-märkt såklart.