Publicerat 18 november, 2020 av Löfbergs

​AB Hilmer Andersson vinner Löfberg Family Business Award

Kari, Karl och Nils Andersson trodde de var kallade till ett internt möte, istället överraskades de av Kathrine och Mikael Löfberg som berättade att AB Hilmer Andersson vunnit Löfberg Family Business Award, ett pris som uppmärksammar framgångsrika familjeföretag och deras betydelse för värmländskt och svenskt näringsliv.

– Oj, vad kul! Det här priset delar vi naturligtvis med tidigare generationer och alla våra medarbetare. Fantastiskt roligt att få ett sådant erkännande från ett annat värmländskt familjeföretag, säger Kari Andersson.

Lokala och globala
AB Hilmer Andersson grundades på 1920-talet då Hilmer Andersson från Lässerud lät bygga sitt första sågverk som senare blev ett av de större i Värmland. Idag drivs företaget av den fjärde generationen där Kari har rollen som vd, Nils som produktionschef och styrelseordförande medan Karl är vd för dotterbolaget XL Bygg Hilmer. Kunderna finns både lokalt och ute i världen.

AB Hilmer Andersson och familjen Andersson vinner Löfberg Family Business Award med motiveringen:

Familjen Andersson driver sedan 1920-talet ett företag med betydelse långt utanför den egna familjen. Den fjärde generationen har lyckats behålla AB Hilmer Anderssons tydliga profil som familjeföretag och förenar affärsmässiga framgångar med ett genuint ansvarstagande som är bra för både familjen, företaget och lokalsamhället.

Goda ambassadörer
Löfberg Family Business Award instiftades 2020 och delas ut till ett värmländskt företag som förenar ägarfamiljens engagemang och delaktighet med affärsmässiga framgångar, och som därmed är en god ambassadör för familjeföretagens betydelse. Priset delas ut av familjen Löfberg.

– Vi är väldigt imponerade av hur familjen Andersson tagit sig an de utmaningar och möjligheter som det innebär att vara familjeföretagare i fjärde generationen, säger Kathrine Löfberg.

– De lyckas kombinera goda affärer och ett genuint ansvarstagande som gynnar både familjen, företaget och samhället i stort, vilket gör dom till en god förebild för familjeföretagande, säger Mikael Löfberg.

Stor betydelse
Familjeföretagen står för en tredjedel av sysselsättningen och BNP i Sverige och betyder naturligtvis mycket för jobben och ekonomin i Värmland också. I familjers företagande samspelar och överlappar tre system; familjelivet, företagandet och ägandet. Det skiljer familjers företagande från andra ägarformer.

Som vinnare av Löfberg Family Business Award blir AB Hilmer Andersson medlemmar i Family Business Network, ett nätverk med drygt 160 svenska familjeföretag.

– Familjeföretagande är en speciell ägarform med unika fördelar och utmaningar. Därför är det oerhört värdefullt att dela erfarenheter och inspireras av andra, och vi har haft stor nytta av vårt medlemskap i Family Business Network, säger Kathrine Löfberg.

För mer information:
Kari Andersson, familjeföretagare i fjärde generation, tfn: 0571-316 06
Kathrine Löfberg, familjeföretagare i fjärde generation, tfn: 054-14 01 20

***

Fakta familjeföretag
Familjeföretagen är ryggraden i svenskt näringsliv och utgör:

  • 50–70 % av alla Sveriges företag
  • 20–30 % av hela Sveriges BNP
  • 50 % av det privata näringslivets BNP
  • 30 % av alla anställda i Sverige

(Källa: Family Business Network)