Maxa smaken - expertens 10 tips inför kaffets dag!

Anna Nordström på Löfbergs har koll på kaffetrender

Hon har vunnit medaljer på både SM och VM, och varit en del av det Svenska Baristalandslaget. Här bjuder Löfbergs kaffeexpert Anna Nordström på 5 enkla tips hur du maxar smaken på kaffets dag den 29e September.

5 Enkla steg för att maxa smaken på ditt kaffe.

1. Förvara mörkt och svalt

Malda kaffebönor är känsliga, och om påsen står öppen förstörs de fina aromerna snabbt. Ha därför kvar kaffet i originalförpackningen och förvara den i en tätslutande burk, gärna svalt.

2. Vårda din kaffebryggare. 

För att ditt kaffe ska smaka riktigt gott är det viktigt att din bryggare mår bra. Håll den ren och avkalka med jämna mellanrum. Och kontrollera temperaturen. Vattnet ska vara mellan 92 och 96 grader för att alla smakämnen ska frigöras. Om du har en bryggare med för låg temperatur är det bättre att koka upp vatten och hälla direkt över kaffet i ett filter.

3. Dosera rätt. 

För att ditt kaffe ska smaka så bra så möjligt är det viktigt att du doserar rätt. 60 gram kaffe/liter vatten är ett bra riktmärke. Typ ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp. Överdosera inte, eftersom det gör kaffet beskare. Vill du ha ett starkare kaffe så välj hellre en mörkare rostningsgrad.

4. Prova något nytt! 

Många av oss är vanemänniskor och dricker oftast samma goda kaffe. Men då och då tycker jag att du ska prova något nytt. Brukar du dricka mellanrost så prova ett mörkrostat kaffe. Genom att testa olika rostningsgrader kommer du garanterat upptäcka nya härliga smaker!

5. Blunda och njut!

Använd alla dina sinnen när du dricker ditt kaffe. Dofta och smaka. Eller blunda nästa gång du har en varm, väldoftande kopp framför dig. Dröm dig bort till de färggranna Brasilianska kaffeodlingarna eller Andernas gröna bergssluttningar. Och njut!