Specialkaffe – Kaffebönor av högsta kvalitet
Specialkaffe det självklara valet för den medvetna
Produktionen av specialkaffe sker vanligtvis mellan Kräftans vändkrets och Stenbockens vändkrets på hög höjd, vilket ger det perfekta klimatet som krävs för att kaffeträden ska trivas. De mogna kaffebären identifieras noggrant och plockas för hand. Avkastningen på en specialkaffeodling är också vanligtvis lägre, eftersom bär av låg kvalitet och defekta bär kasseras. Kombinationen av alla dessa faktorer leder alltså till en högre arbetsinsats, en högre investering och ett långsiktigt åtagande att köpa kaffet när det är bearbetat och färdigt.
På grund av de höga investeringar som krävs handlar köparna (vanligtvis kaffeimportörer) direkt med odlarna, och avtalsvillkoren för köpet avtalas på ett sådant sätt att det ger 100 % insyn och spårbarhet med ett garanterat minimiprisstöd. Detta ger många jordbrukare friheten att investera och förbättra sina produktionsmetoder och ger dem möjlighet att bestämma i vilken riktning de vill driva sin kaffeodling. Samtidigt kan producenterna dock vara utlämnade till importören när det gäller att fastställa ett pris som är överkomligt för dem, vilket leder till en ekonomisk förlust för producenten.
Allt detta prat om högre kvalitet på bönorna, rättvisa inköp och rättvis handel betyder egentligen inte mycket om du inte kan smaka skillnaden i din kopp. Det är här som Specialty Coffee Association har kommit in och rekommenderat bryggförhållanden för att hjälpa konsumenterna att förstå hur mycket vatten och kaffe som ska användas för kaffe. Eftersom en kopp kaffe till största delen består av vatten avser den större siffran i förhållandet alltid vatten. En annan sak att notera är att eftersom vattnets densitet är 1 gram/ml uttrycks förhållandet i vikt, dvs. gram, men det är lika med vattenvolymen i milliliter. Om det rekommenderade bryggförhållandet till exempel är 1:18 betyder det att för varje gram kaffe ska det finnas arton milliliter vatten.
Rekommendationen är i slutändan är bara ett förslag. Proportionerna kan skilja sig något beroende på personlig smak, bryggningsmetoder och om du vill ha ditt kaffe med mjölk och socker, men alla proportioner rör sig runt det gyllene förhållandet 1:18 (60g/liter) och det är slutligen upp till konsumenten att testa och hitta det som han eller hon tycker bäst om.