Kundtyp: Företag | Privat

Kaffebönor – mal ditt kaffe precis innan du brygger

Så vad är egentligen Kaffebönor? Kaffebönor består av den inre kärnan från det röda kaffebäret. Efter att ha tagit bort fruktköttet från kaffebäret återstår två bönor som sedan bearbetas ytterligare för att göra det kaffe som du känner till och älskar. Kaffebönor är helt enkelt kaffe som säljs som hela bönor till skillnad från malet kaffe, vilket är när samma kaffeböna mals till ett pulver och sedan säljs . Med hela kaffebönor är det upp till dig att mala bönorna.

En fördel med hela Kaffebönor är att du kan styra malningsstorleken så att den passar dina behov. Malningsstorleken spelar en stor roll för den slutliga smaken och munkänslan för ditt kaffe. Om malningen är för liten eller för fin behåller kaffet för mycket vatten och blir överextraherat, vilket gör din kopp bitter. Å andra sidan håller en alltför grov eller stor malningsstorlek inte kvar vattnet tillräckligt länge, vilket gör att du får en svag och tråkig bryggning.

En annan fördel med hela kaffebönor är den förbättrade fräschheten. Kaffet börjar förlora sin fräschör så snart det mals eftersom alla kaffeoljor i bönan frigörs då. Det är dessa oljor som ger kaffet dess smakprofil, så genom att mala bönorna strax före bryggningen behåller du hela smakprofilen, vilket ger en bättre kopp kaffe.

När du väljer vilken typ av hela kaffebönor du ska köpa har du ett viktigt val: kaffe med ett enda ursprung eller blandat kaffe. Som namnet antyder kommer hela kaffebönor med ett enda ursprung från en specifik plats, vilket innebär att det bär den regionens egenskaper och smaker utan någon utspädning. Blandat kaffe kombinerar kaffe från olika regioner för att skapa en komplex blandning med skiktade smakprofiler. Vilken typ du väljer beror på dina preferenser och vilken bryggningsmetod du använder.

Nästa faktor som du måste ta hänsyn till när du köper kaffe med hela bönor är rostningsdatumet. Se alltid till att kaffet du köper har rostats under de föregående 1-3 månaderna. Rostningen gör också att kaffet släpper ut kaffeoljorna, vilket påbörjar nedbrytningsprocessen. Om rostningsdatumet ligger för långt tillbaka i tiden kommer du att få ett mindre aromatiskt kaffe.

Att välja kaffe med hela kaffebönor är ett av de bästa sätten att se till att du får det färskaste kaffet. Om du bygger en bra grund med färskt, välrostat, ansvarsfullt anskaffat hela kaffebönor kan du få gott kaffe varje gång!

Filtrera efter Clear
FAQ
Hur länge varar hela kaffebönor?

Färskrostat kaffe smakar bäst de första månaderna efter rostning. Därefter börjar aromen avta något och smaken kan minska. 

Hur förvarar jag hela kaffebönor? Kaffet i hela bönor måste förvaras i en lufttät behållare för att förhindra oxidation genom exponering för luft och ljus. Även om det är diskutabelt om helbönkaffe ska förvaras i frysen eller inte, är det säkraste alternativet att förvara det i rumstemperatur i ett svalt, mörkt område.
Hur maler jag hela bönor? För att mala kaffebönor kan du använda en mängd olika mekaniska kvarnar som finns på marknaden och på nätet, t.ex. manuella kvarnar, koniska kvarnar och elektriska kvarnar. Vissa människor maler sitt kaffe manuellt men ibland kan det vara tidskrävande och jobbigt.
Hur mycket hela kaffebönor behöver jag för en kopp? Ungefär 7 gram är standardmåttet för en kopp kaffe, men detta varierar något beroende på vilken typ av kaffe du gör och bryggningsmetoden. Om du tycker att ditt kaffe är för svagt rekommenderar vi dig att testa en mörkare rostningsgrad.