Kundtyp: Företag | Privat

Barista - Tänk och lev som en barista

Under århundradena har kaffe förvandlats från en enkel dryck till en konst, med djupa invecklade och nyanser. Så, om kaffe är en konst, vem är våra konstnärerna? Baristorna är dessa kaffekonstnärer som tar en enkel dryck och tar den till nya höjder. Baristas är specialister som arbetar med kafferelaterade drycker. Termen kan dock också gälla alla som arbetar med tillagning och servering av kaffe. Baristor är ofta den första och enda interaktionen mellan kaffekonsumenter och branschen som helhet. Baristor är inte bara människor som serverar kaffe. De är branschens inofficiella ansikte och röst. Ordet ”barista” kan ge oss mycket inblick i rollen och vikten av denna position i kaffe branschen.

När det gäller deras ursprunget av ordet barista är det faktiskt ett italienskt ord. Ordet betyder bartender eller barkeeper, vilket betyder någon som serverar alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. På engelska hänvisar ordet nästan alltid till någon som serverar kaffe. Många anser också att de är experter på att tillaga kaffedrycker. På vissa ställen kan baristor också göra lattekonst, populärt på kaféer över hela världen.

Vad gör en barista?

I grund och botten är en barista en expert på att göra kaffe. Men en barista gör inte bara kaffe idag. Nu är en barista någon som är expert på alla delar av kaffe. De köper rätt bönor och den hållbarhetsgrad de önskar servera sin kund , de väljer urspung och väljer rätt rostgrad och eventuellt en blandning. Numer förväntar sig en konsument att en barista ska vara expert på allt kaffe. En barista kan nu jämföras med en sommelier, som är en expert på vin. En sommelier är vällagad om viner beroende på ursprung, ålder och smakprofiler. På samma sätt bryr sig en barista om kaffets ursprung. De kan också rekommendera den perfekta bryggningsmetoden och smakprofilerna i för att ni som konsument skall få en njutbar kopp av kaffe.

Ursprung och hållbarhet är viktigt för en barista

Barista väljer aktivt kaffe från olika delar av världen, oavsett om det är blandat, single origin eller single estate. Senaste och pågående skifte i kaffevärlden har fått barista att ägna mer uppmärksamhet åt var de får sitt kaffe. Baristor lägger nu mer och mer tar att ta reda på var deras kaffe odlas, hur behandlas dessa kaffebönder och arbetstagare, betalas de rättvist, är kaffet hållbart och om kaffekedjan är etisk och ren överallt. Genom köp av kaffe från Era of We och Löfbergs kan ni som konsument eller barista alltid känna er trygga i ert köp. Genom Era of We kan ni som kund få en direkt kontakt (inbyggda kommunikationsverktyg)  med bonden om ni vill ha några förtydliganden om hur just de lyckas med att skapa detta fantastiska kaffe. 

 

Filtrera efter Clear