Vägen till VM i Shanghai

Vägen till VM i Shanghai

Yrkes VM, eller World Skills som det heter på engelska, är ett mästerskap som i oktober 2022 anordnas i Shanghai. I det svenska landslaget finns 17 personer som tävlar i olika yrken, en av dem är Evelina som ska tävla i servering. Evelina arbetar till vardags på Mat och Destillat i Lund, som serverar Löfbergs specialkaffe. Evelina har inför kommande världsmästerskap varit på en kaffeutbildning på Löfbergs kafferosteri i Karlstad.

Hej Evelina! Yrkes-VM, vilken grej. Hur tävlar man i ett yrke?
– Yrkes-VM kan nog vara svårt för de flesta att förstå, men precis som man tävlar i höjdhopp och längdhopp kan man också tävla i ett yrke som exempelvis trädgårdsanläggare eller frisör. Man tävlar helt enkelt i att mäta sin kunskap och expertis i sitt yrke. Det finns över 60 olika yrken som man kan tävla i och jag ska tävla i servering, säger Evelina. 

Vilka delar ingår i servering?
– I mitt yrke ingår det många olika moment. Jag ska filéa fisk, flambera, göra fruktsallad och olika drinkar. Man blir bedömd i precis allt man gör, hur jag lägger en gaffel, putsar glas och mitt bemötande mot gäster. Ett av momenten är barista, där ska man till exempel kunna allmän fakta om kaffe, manövrera en espressomaskin och ta emot olika beställningar som cappuccino eller latte. Samtidigt som jag gör detta bedöms jag i hur rent och snyggt jag har det runt omkring mig på bänken.

Så nu är du i Karlstad och får en kaffeutbildning av oss på Löfbergs, vad har du fått lära dig?
Det har varit väldigt roligt och lärorikt. Jag har fått se hur det ser ut i rosteriet och följt vägen från råkaffe till rostat och paketerat kaffe. Tränat på min sensorik genom att provsmakat saker som grapefrukt, ättika och choklad. Och dofta på cederträ, jord och gurka för att utveckla min smaksensorik. Sedan har jag fått baristaträning för att utveckla mina kunskaper i bland annat latteart.

Då är du väl förberedd inför VM i Shanghai i oktober, vad är dina mål med mästerskapet?
– Mina mål är självklart att ta medalj, men det är tuff konkurrens och många som har samma mål som mig. Jag tror oavsett medalj eller inte att det kommer vara väldigt lärorikt. VM är den största tävlingen efter OS, så bara möjligheten att få åka och representera Sverige är en vinst i sig.

Vi önskar Evelina stort lycka till på mästerskapet!

Till vardags arbetar Evelina på Mat och Destillat, en restaurang och cocktailbar i hjärtat av Lund. Enligt Mat och Destillat själva hyllar och vitaliserar de det klassiska hantverket i matsalen och baren. Köket är en experimentverkstad som tillagar välkända rätter med nyskapande tekniker och tankar.

Läs mer om Mat och Destillat här!