Smak och arom
I en enda kopp kaffe finns närmare 900 aromer, ungefär dubbelt så många som i vin. Smaker av kaffe påverkas av varje steg från att fröet sätts i jorden till du dricker det färdigbryggda kaffet i din kopp. Varje dag provsmakar vårt smakteam upp mot 300 koppar kaffe för att säkerställa dess smak och kvalitét.
Anna Nordström, kaffeexpert på Löfbergs, är bäst i Sverige på kaffets smaker. Med både SM och VM-medaljer i bagaget. Anna kan det mesta vad gäller sensorik, bryggning och rostning. Nedan har Anna sammanfattat ett par saker som är bra att ha koll vad gäller kaffet och dess smaker.
- Kaffets smaker kommer fram allra bäst när kaffet får svalna en stund. Är kaffet alldeles för varmt riskerar man att bränna smaklökarna.
- Överdosera aldrig, då riskerar kaffet att bli bittert. Om du vill ha en mer kraftfull smak prova istället ett kaffe med en mörkare rostning.
- Syre är kaffets största fiende. Mycket syre gör så att aromerna försvinner snabbt. Förvara kaffet torrt, svalt och i dess originalförpackning.