Smak och arom

I en enda kopp kaffe finns närmare 900 aromer, ungefär dubbelt så många som i vin. Smaker av kaffe påverkas av varje steg från att fröet sätts i jorden till du dricker det färdigbryggda kaffet i din kopp. Varje dag provsmakar vårt smakteam upp mot 300 koppar kaffe för att säkerställa dess smak och kvalitét.

Anna Nordström på Löfbergs har koll på kaffetrender

Anna Nordström, kaffeexpert på Löfbergs, är bäst i Sverige på kaffets smaker. Med både SM och VM-medaljer i bagaget. Anna kan det mesta vad gäller sensorik, bryggning och rostning. Nedan har Anna sammanfattat ett par saker som är bra att ha koll vad gäller kaffet och dess smaker.

  • Kaffets smaker kommer fram allra bäst när kaffet får svalna en stund. Är kaffet alldeles för varmt riskerar man att bränna smaklökarna.
  • Överdosera aldrig, då riskerar kaffet att bli bittert. Om du vill ha en mer kraftfull smak prova istället ett kaffe med en mörkare rostning.
  • Syre är kaffets största fiende. Mycket syre gör så att aromerna försvinner snabbt. Förvara kaffet torrt, svalt och i dess originalförpackning.

För att hitta rätt bland alla smaker så använder kaffeexperna ett smakhjul i olika nivåer (Coffee Tasters Flavor Wheel). Det gör det enklare att navigera sig mellan alla smaker.

Presskaffe

Ta del av mer kaffeinspiration

Lär dig mer om bryggmetoder och kaffetrender

Läs mer!

Brygg riktigt gott kaffe hemma

Läs mer!