Kaffeavfall får nytt liv som 3D-printade möbler 

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag, men nu får vår kaffeproduktion fler och nya användningsområden. Ett samarbete mellan Löfbergs och Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall. Den unika kaffebaren används på Lilla ICA Lindvallen i Sälen, där den väcker stort intresse. 

Det här är ett led i vår cirkulära omställning och målet är att generera noll avfall. Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut för att minska påverkan på klimatet och miljön, och för att lyckas med det är vi beroende av samarbeten som det här. 

Utvecklingsarbetet med den nya kaffebaren har pågått under ett drygt halvår och tillsammans med Sculptur har vi hittat en lösning där vi använder avfall från kafferosteriets produktion, till exempel kaffebönans silverhinna och de stora Big bags som mycket av kaffet levereras i.  

100 % cirkulära med 0 avfall

Som ett led i den cirkulära omställningen har vi startat Circular Coffee Community, ett initiativ där vi bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall. 

Det här är inget vi kan göra på egen hand. Vägen framåt handlar om samarbeten och att utveckla hållbara lösningar tillsammans med andra. Det är projektet med Sculptur ett bra exempel på.