Guide: Bjud in till en provsmakning

Är du sugen på att lära dig mer om kaffe och testa nya sorter? Då är en provsmakning rätt väg att gå. Bjud in vännerna, stretcha smaklökarna och börja koppa!

Tekniken som de riktiga proffsen använder när de provsmakar kaffe kallas koppning. Enkelt förklarat innebär den att du smakar på kaffet obryggt och alltså blandar torrt kaffe med hett vatten. Det här sättet att testa har utvecklats för smakprovningen ska vara så enkel som möjligt och för att inte maskiner ska påverka smaken. Nu är koppning det universella sättet att provsmaka kaffe och man gör likadant över hela världen.

Det finns också ett universellt sätt att prata om kaffe och beskriva smakerna. För att hitta rätt på paletten använder kaffebranschen ett smakhjul i olika nivåer. Att utgå ifrån det gör det både enkelt att intressant att berätta om smakupplevelsen, testa det du också när provar!

 

Se Flavour Wheel online 

 

1. UTRUSTNING DU BEHÖVER

 

  • 3-4 olika sorters kaffe, till exempel produkterna i serien Next Generation Coffee Lovers. Med två olika rostningar och två unika Single Origin får du ett bra urval att testa.
  • Lite större koppar till kaffet
  • Matskedar
  • Spottkoppar
  • Digital köksvåg
  • Timer
  • Kaffekvarn (om du använder hela bönor)

 

2. TÄNK PÅ DET HÄR

 

Om du föredrar hela bönor och mal kaffet själv ska malningsgraden helst vara något grövre än filtermalet, men finare än kokkaffe. Skriv upp namnen på de olika kaffesorterna på varsin lapp och dölj förpackningarna, så att deltagarna inte ser smakbeskrivningen på paketet. Det är roligare med ett blindtest!

 

3. DOSERING OCH KOPPNING

 

För varje sort som ska provas doserar du 11g kaffe (cirka 1 ½ kaffemått) i en kopp.

  • Häll 2 dl hett (92-96°C) vatten över kaffet och låt dra i 4 minuter. Rör sedan om genom att föra en sked nästan ner till botten tre gånger, dofta samtidigt på kaffet. Hur förändras doften från torrt till vått? Kan du lukta dig till vad du tror att det kommer smaka?
  • Ta bort skummet som bildats på ytan med hjälp av två skedar.
  • Låt kaffet svalna innan du provsmakar så att du inte bränner dig. Nästa steg är lite speciellt och det som skiljer proffsen från amatörerna:
  • Ta lite kaffe i matskeden, sörpla ljudligt och duscha smaklökarna genom att suga in kaffet snabbt och hårt. Spotta sedan i en spottkopp.
  • Smaka på de olika kaffesorterna flera gånger. Tänk på hur smaken ändrar sig beroende på temperatur och vilket kaffe ni nyss provat innan. Använd smakhjulet och prata om hur era beskrivningsord och smakupplevelse skiljer sig från varandra.

Lycka till och visa gärna upp din kaffeprovning på Insta under #löfbergs

Fler artiklar

Filter: Visa alla
+ Kategorier
  • Visa alla
  • Inspiration & produkt
  • Miljö & innovation
  • Tester & samarbeten
+ Typ
  • Visa alla
  • Artiklar
  • Video
  • Event
  • Produkt

Martin Löfberg tillhör den fjärde generationen i familjeägda Löfbergs som grundades 1906. Sedan dess har företaget sett många skiften. Nu ...

Klimatförändringar och att allt färre i nästa generation vill ta över odlingarna. Kaffeindustrin har en hel del utmaningar att klara av för ...

Muntligt kontrakt för en inkluderande arbetsplats

Under våren 2021 genomförde vi en workshopserie för alla 200 medarbetare i Sverige för att öka kunskapen kring trakasserier och kränkande ...

450 grams förpackningar

Varför 450 gram? Sedan 2019 är alla våra paket med bryggkaffe 450 gram. Detta som ett resultat av att vi 2011 beslutade oss för att allt ...

Vi är ny kaffepartner till Pophouse Entertainment och nya Space

Vi på Löfbergs är ny kaffepartner till Pophouse Entertainment som äger och driver ABBA the Museum, Pop House Hotel, Cirkus och Hasselbacken ...

Tre sätt att fira kaffets dag på

29 september, en helt vanlig dag enligt vissa. Inte enligt oss. Skulle Sverige ha två nationaldagar tycker vi 6 juni skulle vara den ena och 29 ...

Nu menssäkrar vi!

Varannan person i Sverige har någon gång mens, ändå är inte mensskydd lika självklart på toaletter som toalettpapper. Hos oss på ...

Vi är en del av Era of We

Löfbergs är en del av Era of We, den första digitala plattform som för samman kaffeodlare, kafferosterier och konsumenter. Syftet är att ...

Vi söker en affärsutvecklare till nystartad verksamhet 

Vill du precis som vi förändra kaffeindustrin?   Så här är det, vi söker en ny kollega! Mer specifikt söker vi dig som älskar ...

Vi rostar hela bönor enligt slow roast-metoden

  Tidigare under sommaren, 1 juli närmare bestämt, invigde vi vårt nya rosteri för hela bönor i Välsviken, Karlstad. I det nya ...

Löfbergs ny kaffepartner till Stockholm Lives arenor

Vi är glada över att meddela att vi på Löfbergs är ny partner och exklusiv leverantör av varma och kalla kaffedrycker till Stockholm Lives ...

Löfberg Family Business Award

Familjeföretagen betyder mycket för både jobben och ekonomin i Värmland. Det vill familjen Löfberg uppmärksamma genom Löfberg Family ...

Tips för sommarens alla fikastunder

För oss på Löfbergs handlar fika om kraften i att göra saker tillsammans. Vi välkomnar sommaren och värmen med öppna armar, och har tagit ...

Unik kaffesatsning mot matsvinn på Circle K

Nu serveras den första koppen av Circle K:s räddade kaffe. Kaffet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med Löfbergs, som nu tagit ...

Löfbergs hyllar mammor

Organisationen Mamma United arbetar med förebyggande insatser för att minska uppkomsten av ojämlik hälsa, utanförskap och vill bidra till ...

Ett gemensamt ansvarstagande

PM & Vänner bildades år 1992 av de två vännerna Per Bengtsson och Monica Carlsson. Idag innefattar koncernen hotell, bar, restaurant, ...

En viktig fika

I alla tider har det varit viktigt för Löfbergs att arbeta med social hållbarhet. Ett färskt exempel på det är Next Generation Equality ...

En annorlunda säsong

Det har minst sagt varit en annorlunda säsong i Fjällen i år. Vi har anpassat oss efter situationen, och mötts på nya sätt. För den ...

McDonalds lanserar McCafé med baristakaffe från Löfbergs

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder. Det tar McDonald´s fasta på och lanserar Sveriges första McCafé där gästerna ...

En hållbar fika med Jennie Moraeus

Jennie Moraeus startade Instagram-kontot @Elfvingarden som en plats för att få utlopp för sin kreativitet. Där lägger hon bland annat upp ...

Fika och relationer med Hanna Persson

För Hanna Persson, @Hanapee, är fika laddat med trygghet och värme. Hon tar med oss på fikats resa genom hennes liv, från barndomen i ...

En smakfull fika med Roy Fares

Konditor, kokboksförfattare, programledare och caféägare är några få av Roy Fares, @Royfares, alla titlar. Dessutom älskar han mötet ...

Circular Coffee Community växer

Löfbergs initiativ Circular Coffee Community växer och allt fler företag ansluter. De senaste exemplen är danska ...

Milstolpe: vi har börjat rosta kaffe med 100% fossilfri biogasol

Rostprocessen har länge varit en av de stora hållbarhetsutmaningarna för oss på Löfbergs. Nu har vi  hittat en lösning. Förra veckan ...