Baka kaffebröd med Emma Sundh

Emma Sundh är en klimatkämpe av rang och gör allt hon kan för att minska sitt matsvinn. Vi har bett henne ta fram några hållbara kaffetips och här kommer ett av dem; Kaffebröd!

Du behöver: 
100 gram ekologiskt smör
5 dl överblivet kaffe
50 g jäst
3 msk sirap
1,5 tsk salt
10 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och häll på det överblivna kaffet. Värm till fingervarmt och häll därefter ner vätskan i en bunke. Smula ner jäst i bunken och rör ihop. Tillsätt sirap, salt och hälften av vetemjölet och rågsikten. Jobba ihop till en smidig deg genom att blanda i resten av rågsikten pö om pö. När degen är så pass smidig att den lossnar från bunkens kanter – strö över lite vetemjöl på toppen, lägg över en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop degen på mjölat bakbord, dela i två delar som du formar två limpor av eller gör härliga matbullar av degen. Lägg på bakplåt (med bakplåtspapper) eller i två smorda formar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Servera till kaffet tillsammans med smör på, och smarrig marmelad!

Ps. Perfekt och supergott rostbröd!

Fler artiklar

Filter: Visa alla
+ Kategorier
  • Visa alla
  • Inspiration & produkt
  • Miljö & innovation
  • Tester & samarbeten
+ Typ
  • Visa alla
  • Artiklar
  • Video
  • Event
  • Produkt

Mingelfest på The Lobby

Alex Ntatsos: Kaffe är en konst

Hållbarhetsmanifest från svenska livsmedelsföretag

Klimatångest – ett samtal.

Hur illa är det med klimatet och vår planet? Gör det någon skillnad att jag sopsorterar och köper certifierat kaffe? Vad har jag för ...

Hej Madelene! Vadå klimatsmartare förpackning?

Löfberg har ju nya klimatsmartare förpackningar. Men vad betyder det, Madelene Breiling (utvecklingschef på Löfbergs)?  – Genom att ...

Fler älskar iskaffe!

Vi dricker allt mer iskaffe i Sverige. Många ser iskaffe som en svalkande sommardryck, nu har det blivit en favorit även under de kallare ...

Varje kopp gör skillnad när du väljer certifierat kaffe 

När du köper certifierat kaffe bidrar du till en mer hållbar värld. Ditt val påverkar människor och miljö, både idag och i ...

Vegansk brunch hos HanaPee

Vår kompis Hanna Persson, också kallad HanaPee, bjöd i lördags hem sina vänner på en smarrig och vårig vegansk brunch. I centrum stod vår ...

Guide: Bjud in till en provsmakning

Är du sugen på att lära dig mer om kaffe och testa nya sorter? Då är en provsmakning rätt väg att gå. Bjud in vännerna, stretcha ...