Alex Ntatsos: Kaffe är en konst

Han var sex år när han drack kaffe första gången. Då visste han inte att kaffe skulle bli hans största intresse, något han till och med kommer drömma om på nätterna.

Möt Alex Ntatsos, barista på Löfbergs Rosteri & Kaffebar och Sveriges representant på VM i Latte Art.

Det började hemma i mormors kök i Albanien. Och även om han bara var sex år minns han tydligt vad han såg och dofterna som slog emot honom. Hur mormor rostade och malde bönorna innan hon kokade kaffet. Ett riktigt hantverk.

– Jag tyckte att det smakade gott, kanske för att jag hällde i massor av socker. Men det häftigaste var att se mormors passion. Den smittade av sig.

Nu sitter vi i Alex kök i lägenheten i Stockholm. När man ser sig omkring finns det mycket som skvallrar om att det bor en kaffefantast här. På bänkskivan en riktigt vass espressomaskin. Bredvid, massor av specialkaffe. Och på köksbordet koppar och annat som Alex använder när han tränar. För tränar, det gör han. Både på jobbet och hemma.

– När jag är hemma försöker jag koppla av från jobbet. Det brukar gå sådär. Det blir ofta några timmars träning här också.

Annars gör han sånt som många av oss gör. Ser på TV, tränar och lyssnar på musik. På söndagarna spelar han fotboll med grannarna. Han och sambon delar intresset för mat och vin, och när han ska överraska henne med något extra gott gör han en entrecote med sparris och rödvinssås.

– Sedan brukar vi tävla i vem av oss som gör godast kaffe. Hon är bättre än mig på filterkaffe, men jag gör en bättre latte.

Lediga lördagar startar ofta med en kopp handbryggt kaffe. En metod som kallas Pour over där den långsamma bryggningen lyfter fram kaffets aromer och småkaraktärer extra bra.

– Just nu har jag snöat in på vårt specialkaffe från Kenya, ett fylligt och syrligt kaffe med toner av svarta vinbär.

Sedan händer det att han sätter sig framför teven. Programmen han kikar på kanske förvånar. Tills man får reda på att Alex flyttade till Sverige 2016 och därför lägger en hel del tid på att förbättra sin svenska.

–  Jag tittar mest på barnprogram, det hjälper mig en hel del. Svenska är riktigt svårt att lära sig. Mycket svårare än att göra en riktigt snygg latte.

I juni åker Alex alltså till Berlin för att representera Sverige på VM i Latte Art. Tävlingen består av flera moment, men i korthet går det ut på att göra snyggast mjölkmönster i en espresso. Domarna tittar bland annat på kreativitet, symmetri och svårighetsgrad.

Vissa mönster är obligatoriska, andra får man komma på själv. Alex hämtar ofta inspiration från naturen när han skapar sina mönster. Inte så konstigt kanske med tanke på att han är utbildad landskapsarkitekt.

– Om jag var tvungen att sluta som barista skulle jag nog börja jobba som landskapsarkitekt igen. Där fick jag utrymme för mitt designintresse samtidigt som jag bidrog till positiv samhällsutveckling.

Vi tackar Alex för pratstunden och önskar honom lycka till på VM. När vi säger hejdå ställer sig Alex vid fönstret. Han tar fram en blomspruta och duschar försiktigt en av sina växter. Vad som finns i krukan? En kaffeplanta förstås.

Fler artiklar

Filter: Visa alla
+ Kategorier
  • Visa alla
  • Inspiration & produkt
  • Miljö & innovation
  • Tester & samarbeten
+ Typ
  • Visa alla
  • Artiklar
  • Video
  • Event
  • Produkt

Kathrine Löfberg gästar Karriärpodden

  I Karriärpodden intervjuas Sveriges mest framgångsrika kvinnliga ledare och förebilder. I dag släpps ett nytt avsnitt där Kathrine ...

Bäst i test!

Vår ekologiska mellanrost är bäst! Det tycker Icakuriren och det tycker såklart vi också. Stora skillnader i smak och pris. Det konstaterar ...

Mingelfest på The Lobby

Alex Ntatsos: Kaffe är en konst

Hållbarhetsmanifest från svenska livsmedelsföretag

Klimatångest – ett samtal.

Hur illa är det med klimatet och vår planet? Gör det någon skillnad att jag sopsorterar och köper certifierat kaffe? Vad har jag för ...

Hej Madelene! Vadå klimatsmartare förpackning?

Löfberg har ju nya klimatsmartare förpackningar. Men vad betyder det, Madelene Breiling (utvecklingschef på Löfbergs)?  – Genom att ...

Fler älskar iskaffe!

Vi dricker allt mer iskaffe i Sverige. Många ser iskaffe som en svalkande sommardryck, nu har det blivit en favorit även under de kallare ...

Varje kopp gör skillnad när du väljer certifierat kaffe 

När du köper certifierat kaffe bidrar du till en mer hållbar värld. Ditt val påverkar människor och miljö, både idag och i ...

Vegansk brunch hos HanaPee

Vår kompis Hanna Persson, också kallad HanaPee, bjöd i lördags hem sina vänner på en smarrig och vårig vegansk brunch. I centrum stod vår ...

Guide: Bjud in till en provsmakning

Är du sugen på att lära dig mer om kaffe och testa nya sorter? Då är en provsmakning rätt väg att gå. Bjud in vännerna, stretcha ...