Kaffevarianter

Cappuccino

En cappuccino består vanligtvis av en tredjedel espresso, en tredjedel ångvärmd mjölk och en tredjedel skummad mjölk. Drycken ska egentligen drickas i kopp men serveras även i glas.

God varm som kall
Välj mellan en kall, fluffig cappuccino för varma dagar genom att vispa ned kall mjölk och lägg i några isbitar. Eller blanda bara med hett vatten. Strö på lite kakaopulver.

Espresso

En espresso ska - på italienskt vis - helst drickas på stående fot i två, tre snabba klunkar. Kommer från Neapel i Italien och är det yngsta av alla metoder att göra kaffe.

Vad är tricket?
Metoden är att vattnet pressas under högt tryck genom det finmalda espressokaffet, istället för att rinna genom kaffepulvret. Mer exakt så ska 90-gradigt vatten passera 7 gram espressorostat kaffe med 9-10 bars tryck under 20-25 sekunder. Om tiden blir längre än så kan garvsyror följa med ut i kaffet och ge en dålig bismak.

Fyra gyllene regler
För att få en perfekt espresso krävs en god kaffeblandning, rätt proportion mellan kaffe och vatten, en riktigt bra espressomaskin och dessutom erfarenhet att sköta maskinen.

Caffé Latte

Detta är en en vanlig frukostdryck i de italienska hemmen. Många barn i Italien lär sig att uppskatta espresson genom att börja dricka denna milda kaffevariant.

Blanda till en Caffè Latte
En caffè latte består av en dubbel eller enkel espresso i ett högt glas fyllt med ångvärmd mjölk med lite mjölkskum på toppen. Principen brukar vara 20% kaffe och 80% varm mjölk. Finns det en moccabryggare i hemmet kan man göra sig en caffè latte ganska enkelt. Brygg moccakaffe och blanda i varm mjölk som värmts upp på spisen, efter tycke och smak.

Cafe au lait

Cafe au lait är det franska namnet på starkt kaffe med varm mjölk.

Vad är skillnaden mellan Café au lait och Caffe Latte?
Café au lait bygger på vanligt filterkaffe, gärna mörkt rostat med lika delar kaffe och varm mjölk.

Till caffe latten däremot används 1/3 espresso och 2/3 ångad mjölk, vilken också innehåller mer mjölk än cappuccino.

Kall, fluffig cappuccino med några isbitar eller varm mustig cappuccino med kakaopulver ovanpå.

En espresso ska - på italienskt vis - helst drickas på stående fot i två, tre snabba klunkar.

En vanlig frukostdryck i de italienska hemmen. En mild kaffevariant populär bland italienska barn.