Kaffets segertåg i världen

Satans dryck blev välsignad

Araberna insåg tidigt att kaffe var en värdefull växt och förbjöd utförsel av kaffefrön. Men pilgrimer smugglade ut frön från kaffeplantan och därmed spreds kaffet ut i världen. Kaffebönorna börjades först rostas på 1200-talet och på 1400-talet dök de första kaffehusen upp i Mecka.

Kaffet togs emot svalt i Europa på 1600-talet. Man ansåg att det var "Satans dryck". Men påven i Rom lär ha druckit kaffe och utbrustit "Denna Satansdrycken är ju så delikat att det vore sorgligt att låta de otrogna ha ensamrätt på den. Låt oss lura Satan genom att döpa den." Då vågade de kristna prova denna njutningsdryck.

Kaffets spridning över världen

Via holländarna hamnade kaffet i de holländska kolonierna - Holländska Ostindien, idag Indonesien. Holländska kaffehandlare gav Frankrikes kung, Ludvig XIV en kaffebuske år 1715.

Från den kaffebusken härstammar miljontals kaffebuskar bland annat de som idag finns i Central- och Sydamerika. Man försökte först odla kaffebönor i Frankrike men klimatet passade inte, därför planterade den franske kungen alla plantor i de franska kolonierna.

Brasiliens kaffeimperium

Brasiliens kaffeimperium skapades på 1720-talet då Brasilien fortfarande var en portugisisk koloni. Enligt legenden skickade kejsaren ut en av sina charmigaste ombud till Franska Guyana för att komma åt de eftertraktade plantorna. Fransmännen vaktade sin skatt hårt men ombudet lyckades till slut charma guvernörens hustru och hon sände honom en bukett blommor med gömda frön och skott. Det var dessa frön som var grunden till Brasiliens mäktiga imperium.

Europas kaffekultur

Kaffet har även kallats demokratins dryck. Kaffehus och kaféer var nämligen de första offentliga platser i Europa där människor från alla samhällsklasser träffades fritt. Kaféerna hade såväl demokratisk som social kraft och därmed ansåg makthavarna en fara i kaffekulturen. Kaffet förbjöds därför under olika perioder i de flesta europeiska länder, men kraften har aldrig gått att stoppa kaffets framfart.

Kaffet har kallats demokratins dryck. På kaffehus och kaféer träffades alla samhällsklasser fritt.