Kaffet i Sverige

Kaffet kom till Sverige 1685. Då har i alla fall tullen i Göteborg bokfört den första införseln av ett halvt kilo till okänd ägare. Som så många andra njutningsmedel från fjärran länder var det den medicinska användningen som fick motivera importen och två år senare stod det på apotekets prislista.

Men det var kung Karl XII som verkligen satte fart på det svenska kaffedrickandet. Han hade lärt sig att dricka kaffe i Turkiet och hade med sig en turkisk kaffekoknings-apparat hem till Sverige. Han gjorde dagligen av med tre och ett halvt kilo kaffe.

Kaffet blev vår nationaldryck

I över 200 år förblev sedan svenskarnas kaffevanor tämligen oförändrade. Orostade bönor köptes och brändes hemma i köket. Sedan kokades drycken i en kaffepetter av koppar. Tillbehör bjöds efter tillgång: socker eller salt, grädde eller ost, konjak eller renat, kringla eller smörgås.

Till att börja med var det mest männen som drack kaffe och det fanns under 1700-talet mängder av kaffehus, lokaler där det pratades politik, spelades kort och affärer gjordes upp. Under senare delen av 1700-talet utfärdades det ena kaffeförbudet efter det andra då staten fick betalningsproblem på grund av den negativa handelsbalansen.

1700-tal – kvarnar och porslin

Kaffekvarnen har också utvecklats under historien. De första var av turkisk härkomst, utsmyckade och i mässing och både dyrbara och sällsynta. Kvarnarna på 1700-talet hade ofta löstagbar arm eftersom man snabbt var tvungen att kunna gömma undan kvarnen om polisinspektören kom på besök under kaffeförbudstider. Då stoppades kvarnhuset lätt under kjolen.

Redan tidigt uppstod främst två olika typer av kaffepannor. De flesta var i koppar med en förtennad insida.

Den ena typen hade flat botten försedd med en hake som hängde över den öppna elden. Det sjöng om pannorna när vattnet blev varmt. Den andra sorten kallades kaffepetter, var mer bullig och stod på egna ben.

Ännu på 1700-talet kände svenskarna inte till finessen med kinesiskt porslin och kaffet dracks i ganska opraktiska bägare av silver, koppar eller så kallad fajans, en föregångare till porslinet. I början av 1700-talet kom porslinet till Sverige och porslinsfabriker dök upp lite här och var i Sverige. Rörstrands och Gustavsberg kom att dominera porslinsproduktionen och många av deras modeller har funnits länge och tillverkas än idag.

1800-tal – kaffe, kaka och konjak

I mitten av 1800-talet hade kaffekulturen spridit sig över hela landet. Då kom den stora och viktiga köksuppfinningen - järnspisen. En kaffebrännare som snart uppfanns sattes ovanpå spisen, nedsänkt i elden, där bönorna vevades runt.

Kaffet dracks från början rent enligt turkisk sed, dvs utan tillbehör men så småningom blev det vanligt att äta kaffebröd till kaffet. De äldsta sorterna är friterade klenäter och pepparkakor. När järnspisen kom började bullbaken. Under 1800-talet utvecklades den svenska kak- och småbrödstraditionen med sina nio (eller sju) sorters kakor.

Det uppgick tidigt för många att det gick att göra kaffet till en mer "manlig" dryck genom att blanda det med konjak eller brännvin. Då uppstod kaffegöken eller kaffekasken. Göken går tillbaka till en gammal vidskepelse att det skulle vara farligt att vara fastande när göken hörs gala första gången på våren. Därför placerades en bit bröd och en sup brännvin inom räckhåll från sängen så att man på morgonen inte skulle vakna på fastande mage. När kaffet började drickas på morgonen kombinerades de två och så uppstod kaffegöken.

När grädde och socker började serveras till kaffet uppstod kaffeskeden. Eftersom kopparna var små uppkom en särskild kaffesked. Så länge kopparna inte hade fat lämnades skeden ståendes i koppen, men den vanan blev ful när faten kom och skeden fick sin plats där istället.

Några kända vanor är att dricka kaffe "på bit", dvs lägga sockerbiten på tungan och sedan dricka. Det här var ett sätt att klara sig utan sked att röra ut sockret med. En annan vana är "kaffe på fat" som var synnerligen elegant i de bästa familjer under 1700-talet men som snart fick stämpeln på sig att vara simpelt.

Även Fröken Sverige dricker Löfbergs kaffe.