Frusen chokladmousse med espresso

Planera tårtan i tid, då den ska placeras i frys några timmar innan servering. Men det är det värt!

Chokladkakan

Ingredienser
4 st ägg
25 g socker
75 g mjöl
25 g kakao
6 cl kaffelikör t.ex. Tia Maria eller Kalhua

Tillagning

  • Dela en springform (18cm), fukta botten och lägg ett bakplåtspapper över.
  • Sätt ihop formen och klipp bort resten av bakplåtspappret med 4cm marginal.
  • Vispa ägg och socker luftigt.
  • Tillsätt kaffelikör och mixa lite till.
  • Blanda mjöl och kakao och sikta sedan ner mjölblandningen i smeten.
  • Blanda.
  • Häll i springformen och grädda i 20 min i 160 grader..

Espresso mousse

Ingredienser
3 dl vispad grädde
4 st ägg
100 g socker
10 cl kall espresso eller starkt kaffe

Tillagning

  • Vispa ägg och socker i rostfri bunke över vattenbad tills blandningen når 37 grader.
  • Häll över allt i en matberedare och vispa tills det blir tjockt.
  • Häll tillbaka i den rostfria bunken och blanda ned grädden och espresson.
  • Dela chokladtårtan på mitten så att du får tårtbotten och topp.
  • Lägg tillbaka botten i springformen..
  • Häll över hälften av espresso moussen.
  • Lägg på tårttoppen och täck med resten av moussen.
  • Placera tårtan i frysen i minst 5 timmar före servering.

Serveringstips!

Frys lite espresso i en burk, som du sedan 'skrapar' kristaller från och dekorerar tårtan med. Servera tårtan med med espresso-is och chokladsås.

Espresso moussen kan också portionsfrysas. Den går utmärkt att servera som glass med färsk frukt.